Historisk arkiv

Flere pasienter skal behandles raskere

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 41
31.05.96

Flere pasienter skal behandles raskere

-Jeg er opptatt av å finne fram til en finansieringsmodell for sykehus som imøtekommer svakhetene ved dagens system, samtidig som vi unngår de uakseptable effekter ved en ren stykkprisfinansiering, sier helseminister Gudmund Hernes i en kommentar til at regjeringen idag legger frem en stortingsmelding om prinsipper for utforming av ny ventetidsgranti og finansiering av somatiske sykehus.

- Innsatsstyrt finansiering vil stimulere sykehusene til å øke pasientbehandlingen, og tilby reduserte ventetider for det store flertall av ventelistepasientene. Samtidig er det behov for en forbedring av ventetidsgarantien som sikrer prioritering av dem som har de mest alvorlige lidelser bedre, og ivaretar pasientens behov for rask avklaring av diagnose og behandlingsopplegg, sier Gudmund Hernes.

Forbedret ventetidsgaranti

Hovedelementer i forslag til ny ventetidsgaranti vil være:

  • Vurderingsgaranti
    Det foreslås innført et helt nytt prinsipp i garantiordningen, med en "vurderingsgaranti" , som gir pasienter rett til en vurdering fra sykehus innen 30 virkedager etter at henvisning er mottatt. Denne reformen vil imøtekomme pasientens behov for rask avklaring av diagnose og eventuelt behandlingsopplegg.
  • Ny behandlingsgaranti med maksimalt 3 måneders ventetid for pasienter med alvorlig sykdom.

Nye prioriteringskriterier

Dagens ventetidsgaranti forutsetter rett til behandlig innen 6 måneder for pasienter med lidelser der utelatelse av behandling vil gi "alvorlige eller katastrofale konsekvenser". Sosial- og helsedepartementets evaluering av dagens garantikriterier viser at garantiordningen ikke fungerer etter sin hensikt. Dette blant annet med bakgrunn i at:

  • Gjeldende kriterier for tildeling av ventetidsgaranti praktiseres ikke ensartet, og oppleves lite funksjonelle av det medisinsk-faglige miljø.
  • Dagens garantiordning synes å skape forventninger som ikke kan innfris
  • Ordningen gjenspeiler ikke reelt behandlingsbehov innenfor psykiatri

Et nyoppnevnt utvalg, "Lønning II-utvalget", skal utrede prioriteringer innen helsepolitikken. Utvalget har blant annet fått i oppdrag å utvikle forslag til nye kriterier for tildeling av ventetidsgaranti, som sikrer mer enhetlig praktisering og klarere prioritering utifra lidelsers alvorlighetsgrad. Helseministerens opplegg forutsetter en betydelig økning i antall behandlede pasienter og reduserte ventetider også for pasienter som ikke omfattes av garanti.

Innsatsstyrt finansiering

Helsemeldingens konklusjon om at rammefinansiering av sykehus skal være et hovedprinsipp videreføres. Kravet til aktivitetsøkning ved sykehusene som blant annet følger av ny ventetidsgaranti vil gi behov for et supplement til rammefinansiering som bedre stimulerer sykehus til å behandle flere pasienter.

Det foreslås å innføre en statlig refusjon per innlagt pasient, basert på det såkalte DRG-systemet, med 20-40% av beregnede kostnader. Tilsvarende refusjonssystem eksisterer i dag for poliklinisk behandling og dagkirurgi.

Nytt finansieringssystem og behandlingsgaranti foreslås iverksatt 01.07.97. Full iverksetting av vurderingsgarantien foreslås fra 01.01.98.


Lagt inn 31 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen