Historisk arkiv

Folkehelserapport på Internett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 39
23.5.96

Folkehelserapport på Internett

Folkehelserapporten fra Sosial- og helsedepartementet ble torsdag lagt ut på internett. Rapporten er todelt. Den ene delen utgjøres av Helseminister Gudmund Hernes' helsepolitiske redegjørelse om folkehelsen i Stortinget 30. april. Dette var første gang Stortinget fikk en egen folkehelsepolitisk redegjørelse.

En omfattende faktadel foreligger helt fersk både som trykt hefte og i elektronisk utgave på internett. Faktadelen er en bred gjennomgang av hovedtrekkene ved befolkningens helse. Rapporten sammenstiller fakta fra en rekke kilder og er lettlest. Den er rikt illustrert med grafikk og tabeller. Ved å lese rapporten kan du finne et vell av informasjoner om befolkningens helse. For eksempel:

  • Hvilke sykdommer forårsaker flest dødsfall.
  • Hvilke grupper i befolkningen har høy sykelighet.
  • Helsetilstanden for kvinner versus menn
  • Beskrivelse av riski for å få sykdommer
  • Forskjeller i sykelighet og dødelighet etter hvor man bor og hvilket yrke man har.
  • De nye folkesykdommene: Astma, allergi, muskel/skjelettlidelser, psykiske lidelser, selvmord. Ungdommenes psykiske helse.
  • Dødsfall og dødelighet ved ulykker.
  • Det ytre miljøets (arbeidsmiljø/naturmiljø)betydning for helse.

Rapporten beskriver tiltakene for å få redusere helseplagene og hvordan man forventer seg utviklingen i sykelighet og dødelighet.

Forebygging

Historisk sett er det i første rekke bedrede livsvilkår og forebyggende helsearbeid som har bedret folks helse gjennom de siste 100 år, fastslår rapporten. Kun en liten andel av befolkningens generelle helsetilstand og levealder kan forklares av ressursbruk på helsetjenesten i samfunnet. Skal folks helse bli bedre, må risiko faktorene som virker negativt på helsen, reduseres.

Helseminister Gudmund Hernes skriver i forordet at helsepolitikken første mål er å sørge for at så få som mulig blir behandlingstrengende, både ved å fremme sunnhet og ved å forebygge sykdom. Miljøet - de ytre vilkår - har stor innvirkning på vår helse, men helsen beror også på vår indre tilstand. Livskraft og livslyst beror på egen vilje og egne valg. - De fleste er den viktigste helsearbeidere i eget liv, skriver helseministeren.

Folkehelserapporten: linkdoc#dochttp://odin.dep.no/shd/publ/96/folkehelse/

Den trykte versjonen av folkehelserapporten (I-0853 B) kan bestilles fra
Sosial- og helsedepartementet
Informasjonskontoret
Telefon 22248414


Lagt inn 23 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen