Historisk arkiv

Helseministerens kommentar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

Helseministerens kommentar

– Helsevesenet er under press, og trykket vil øke før det letter; de eldre blir flere, nye tilbud skaper ny etterspørsel, det er et etterslep fra tidligere år - og det er knapphet på personell. En satsning på omlag 850 millioner er nødvendig for å innfri en ny ventetidsgaranti og redusere ventetiden for sykehusbehandling, sier Gudmund Hernes.

Budsjettforslaget gir rom for økt rekruttering og videreutdanning, mer personale og bedre organisering. Et nytt system for finansiering av sykehusene med større vekt på poliklinisk behandling og dagkirurgi, vil gjøre sykehusene bedre i stand til å innfri en forbedret ventetidsgaranti. Samtidig har vi funnet rom for ytterligere forsterket innsats i psykiatrien. Jeg er særlig glad for at vi i dette budsjettet også foreslår å bygge ut kapasiteten ved

utprøving av nye, lovende behandlingsmetoder mot kreft, sier helseminister Hernes.

Økte ressurser er nødvendig, men ikke tilstrekkelig for å løse oppgavene i helsesektoren. Det er påkrevet med store organisatoriske reformer og for økning av kompetanse. Økte ressurser vil derfor gå sammen med krav til fornyelse. En rekke prosjekter er underveis; utarbeidelse av

forslag til et nytt system for sykehusenes styring, forandring av deres interne organisering, nye regler for prioritering av pasienter, nye forslag for rehabilitering, nyorganisering av allmennlegetjenesten og av psykiatrien.

Samtidig vil hele lovverket for helsesektoren bygges om. Det vil komme nye lover for helsepersonell, spesialisthelsetjenesten, psykiatrien og pasientrettigheter, sier helseminister Gudmund Hernes.

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen