Historisk arkiv

Hernes med redegjørelse om folkehelse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 32
30.04.96

Hernes med redegjørelse om folkehelse

- Bedring av folkehelsen gjennom målrettet forebyggende tiltak er ett av det 20. århundres store suksess-historier. Bare en liten andel av bedringen i helsetilstand kan forklares med tiltak i helsetjenesten. I hovedsak er det tiltak knyttet til generelle samfunnsforhold og levekår som har slått sterkest ut, sa statsråd Hernes i Stortinget i dag.

Helseminister Gudmund Hernes holdt i dag en redegjørelse i Stortinget om det helsefremmende og forebyggende arbeid. Ved siden av å fremheve en bedring i levekårene, ønsket han å rette oppmerksomheten mot at velprøvde vaksinasjonsstrategier og god hygienisk standard helt eller delvis har utryddet en rekke smittsomme sykdommer. F.eks. er meslinger, kusma og røde hunder neste helt utryddet i vårt land. Han la vekt på at erfaringer likevel har vist at det er nødvendig å opprettholde høy vaksinasjonsdekning og stor årvåkenhet mot eventuelle nye infeksjoner som måtte dukke opp.

- Kunnskapsformidling og holdningspåvirkning er fortsatt bærebjelken i det forebyggende arbeidet. Opplæring i førstehjelp er et godt eksempel på hvordan befolkningens evne til mestring og samhold kan styrkes. Det gir på samme tid praktiske ferdigheter og trening i å tenke helse og i å ta i bruk sin kunnskap, sa Hernes.

I redegjørelsen ga helseministeren en oversikt over regelverket når det gjelder næringsmidler, og la vekt på at det er en utfordring å kombinere økt internasjonal handel med full matvaresikkerhet.

Det vises forøvrig til selve redegjørelsen. Stortinget vil debattere saken

9. mai. Tidlig i neste uke vil det foreligge en faktarapport som mer konkret dokumenterer betydning og tiltak i det helsefremmende og forebyggende arbeid. Denne rapporten (I-0853 B) kan bestilles fra Statens trykksakekspedisjon (faks nummer 22 24 27 86).


Lagt inn 30 april 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen