Historisk arkiv

Nasjonalt kompetansesenter om aldersdemens.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 47
21.06.96

Nasjonalt kompetansesenter om aldersdemens.

Det skal etableres et nasjonalt kompetansesenter om alderdemens. Senteret skal ha undervisningsoppgaver og gi råd og veiledning til fylker og kommuner. Forslaget kommer fra en arbeidsgruppe med representanter fra Sosial- og helsedepartementet og Statens helsetilsyn. Arbeidsgruppen peker på Oslo, Tromsø eller Granli psykiatriske senter i Vestfold som aktuelle steder for lokalisering av senteret.

Antallet aldersdemente vil øke fra omlag 55.000 personer idag til nærmere 70.000 personer i år 2020. Dette stiller kommunene overfor store utfordringer når det gjelder å etablere gode helse- og omsorgstilbud til aldersdemente. Det er særlig to forhold som er viktige for å kunne møte utfordringene: Kunnskap om demenssykdommer og utvikling av differensierte tilbud til aldersdemente i alle kommuner.

Bakgrunn for utredningen

Bakgrunnen for utredningen er Stortingets vedtak om et slikt senter i forbindelse med behandlingen av Helsemeldingen (St.meld.nr.50 for 1993-94). Med utgangspunkt i dette vedtaket har arbeidsgruppa drøftet spørsmål knyttet til bl.a. oppgaver, lokalisering og finansiering av senteret. I rapporten fra arbeidsgruppe gis en oversikt over utviklingen av aldersdemens i befolkningen, og det drøftes aktuelle oppgaver knyttet til utviklings- og forsøksvirksomhet, forskning, undervisning av helse- og sosialpersonell, utvikling av læremidler om aldersdemens samt rådgivning og veiledning overfor kommunene. Det understrekes at et nasjonalt kompetansesenter om aldersdemens først og fremst skal være et kunnskapssenter hvor en av hovedoppgavene vil være spredning av kompetanse om aldersdemensproblematikk ut til kommuner og fylkeskommuner. Arbeidsgruppa peker på at undervisningsoppgaver samt rådgivnings- og veiledningsvirksomhet bør være prioriterte oppgaver ved senteret.

Lokalisering av kompetansesenteret

Arbeidsgruppa har innhentet informasjon om virksomheten ved en rekke fagmiljøer innen aldersdemens og alderspsykiatri. På bakgrunn av denne informasjonen og med utgangspunkt i sosialkomiteens forutsetninger presenteres tre alternativer for lokalisering av senteret:

Senteret lokaliseres i sin helhet til Ullevål sykehus i Oslo eller Åsgård sykehus i Tromsø

Senteret lokaliseres i sin helhet til Granli psykiatriske senter i Vestfold

Senteret lokaliseres både ved et av de aktuelle sykehusene og ved Granli senter - delt løsning.

Arbeidsgruppa konkluderer med at rapporten bør sendes på høring til de tre aktuelle vertsinstitusjonene og at beslutningen om lokalisering foretas etter en slik høring.


Kontaktperson

Byråsjef Eli Johanne Lundemo tlf 22 24 85 91


Lagt inn 24 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen