Historisk arkiv

Norge deltar for fullt i EUs handlingsprogram for funksjonshemmede

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 13
9.2.96

Norge deltar for fullt i EUs handlingsprogram for funksjonshemmede

Fra 1. januar 1996 deltar Norge for fullt i EUs handlingsplan for funksjonshemmede, HELIOS, slik Stortinget vedtok i desember 1995 (St.prp. 5 1995-96).

Norges inntreden i HELIOS ble markert på en bredt anlagt informasjonsdag i Oslo i dag, som ble åpnet av statssekretær Ole Jacob Frich.

- Gjennom HELIOS har Norge muligheter til å påvirke politikken for funksjonshemmede, selv om vi valgte å stå utenfor EU. Vi vil også arbeide for å sikre funksjonshemmedes rettigheter gjennom andre EU-program der Norge er med, f.eks. innen utdanning og arbeid, sa statssekretær Frich.

HELIOS programmet - Handicapped people in the European Community living independently in an open society - har som mål å utveksle informasjon og erfaring mellom EU-landene og land som er med i EØS. Virksomheten skjer ved deltakelse i nettverks- og arbeidsgrupper, konferanser, utgivelse av tidsskrifter, studiebesøk og andre informasjonstiltak. Ved sin deltakelse i HELIOS kan Norge påvirke tenkning og derigjennom EUs politikk for funksjonshemmede, samtidig som deltakelsen gir oss muligheter for å påvirke utviklingen av EUs politikk for funksjonshemmede.

HELIOS er det eneste programmet i EU som arbeider bare for funksjonshemmedes sak. Programmet arbeider med å innarbeide funksjonshemmedes synspunkter og interesser i den øvrige EU-politikken. HELIOS hovedmål er at funksjonshemmede skal ha like muligheter for full deltakelse i samfunnet. Dette samsvarer med Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede.

Innen HELIOS-programmet er det etablert arbeidsgrupper og nettverksgrupper som er aktive på forskjellige områder. Norge deltar i arbeidsgrupper innen utdanning, arbeid, transport, turisme og sport.

Det er lagt stor vekt på brukermedvirkning i de rådgivende organ og i arbeidsgrupper. I denne sammenheng nevnes spesielt "The European Disability Forum" som består av representanter for brukerne i alle medlemslandene samt funksjonshemmedes europeiske organisasjoner.

Sosial- og helsedepartementet koordinerer HELIOS-programmet i Norge.

Kontakt om HELIOS-programmet:

Avd.dir. Christian Kielland, tlf. 22 24 85 64
Førstekons. May Cecilie Lossius, tlf. 22 24 85 85

Handynet - database over det europeiske hjelpemiddelmarked

HANDYNET er et av de største enkeltprogrammene i HELIOS. HANDYNET er et høyt spesialisert informasjonssystem som gir informasjon om titusenvis av tekniske hjelpemidler og hjelpemiddeltiltak for funksjonshemmede. Databasen har oversikt over tekniske hjelpemidler, produsenter og forhandlere i hele Europa og nasjonale prosedyrer for formidling av tekniske hjelpemidler. Informasjonen i HANDYNET finnes i ni språk og leveres på CD rom som oppdateres jevnlig og distribueres til nasjonale sentra i medlemslandene. HANDYNET omfatter også en flerspråklig elektronisk journal og et elektronisk postsystem.

Ved sin deltakelse i HELIOS har Norge tilgang til det europeiske hjelpemiddelmarkedet gjennom HANDYNET. I 1995 bidro Norge med 1 million kroner til utvikling av denne hjelpemiddeldatabasen. HANDYNET er forankret i Rikstrygdeverket.Via HANDYNET blir det enklere for Rikstrygdeverket å orientere seg i hjelpemiddeljungelen. Norske produsenter får oversikt over hva som finnes på markedet, og kan sammenlikne og markedsføre sine produkter i Europa. Helsepersonell og brukere får bedre anledning til å orientere seg om aktuelle hjelpemidler.

Kontakt om HANDYNET:

Rikstrygdeverket: Knut Lindås, tlf. 22 92 70 00

Tilgjengelighetsprosjekter som allerede er i gang i Norge

Helios har som hovedmål at funksjonshemmede skal ha like muligheter for full deltakelse i samfunnet. Dette samsvarer med Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede, og det er allerede flere prosjekter i gang i Norge som har som mål å tilrettelegge for å ivareta funksjonshemmedes behov. Her omtales fire av dem.

1. "Reise- og friluftsliv for funksjonshemmede i Nordland"

Prosjektets mål er å bedre reise- og friluftstilbudet for funksjonshemmede i Nordland. Fylkeskommunen ønsker å tilrettelegge tilbudene slik at funksjonshemmede kan delta i utendørsaktiviteter, transport og benytte overnattingssteder i fylket.

37 friluftsaktiviteter er tilrettelagt for funksjonshemmede. Et eksempel er hvalsafari fotografering ved Andøya som er gjort tilgjengelig for rullestolbrukere ved at heis er montert i båten, og at andre forhold ved båten og brygga tilrettelagt.

30 reiselivsbedrifter har fått tilskudd slik at rullestolbrukere, synshemmede og allergikere kan bo i trygge og tilgjengelige omgivelser. Prosjektet har laget en "tilgjengelighetsguide for Nordland".

Prosjektet er delfinanisert av Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede samt av egne midler for fylkesrådet for funksjonshemede og Utbyggingsavdelingen.

Kontakt: Nordland fylkeskommune: Ann Heidi Hansen, tlf. 75 53 10 73.

2. "Tilgjengelighet for alle i Bærum"

Prosjektet har som mål å finne løsninger på alle de praktiske problemer mange innbyggere står overfor i dagliglivet. Det er laget en tilgjengelighetsmal som viser gode forslag til løsninger på gatekryss, parkeringsplasser, skilting og merking av informasjon, innvendige kommunikasjonsveier, terrasser, sanitærrom og telekommunikasjon. For hvert eksempel er det henvisning til det aktuelle problemfeltet i lovverket.

Prosjektgruppen har kartlagt Sandvika sentrum og laget en plan for gjennomføring av tiltak som skal øke tilgjengeligheten. Målet med "tilgjengelighet for alle" er at tiltak og forslag fra tilgjengelighetsmalen skal brukes aktivt i kommunal planlegging. Prosjektet er forankret i Teknisk etat - Veivesenet og er et samarbeid mellom kommunen og Bærum kommunale Råd for funksjonshemmede.

Kontakt: Jan Ivar Jansen, Bærum kommune, tlf. 67 50 42 88.

3. "Oslo kommunes handlingsplan for funksjonshemmede"

Oslo kommune er den første kommunen i landet som har laget en egen handlingsplan for funksjonshemmede. Planen omhandler flere innsatsområder:

  • Tilgjengelighet til informasjon, friluftsliv, nærmiljø og kommunal bygg og tjenestesteder.
  • Samferdsel og transport; kollektivtransport, service og bydelslinjer, transporttjeneste for funksjonshemmede, veinettets beskaffenhet.
  • Arbeid og sysselsetting.
  • Botilbud også for unge funksjonshemmede, sentral formidlingsinstans og stimuleringstilskudd.
  • Tjenester til funksjonshemmede som bor i egen bolig, omsorgslønn, egenbetaling, bistandplan og kvalitet og kvantitet i hjemmetjenesten.

Planen er utarbeidet i samarbeid med brukerne, kommunale etater og bydeler, og den fikk tilgjengelighetsprisen "Budstikka" i 1995. Planen er enstemmig vedtatt i Oslo bystyre og skal være et utgangspunkt for det videre arbeidet mot "full deltaking og likestilling i Oslo kommune" i perioden 1995-97.

Kontakt: Byråd for helse og eldre, Odd Bakken: tlf. 22 86 16 00.

4. "Byen for alle"

Lillehammer kommune har siden 1991 arbeidet målrettet for å bedre tilgjengeligheten for funksjonshemmede til offentlige og private publikumsbygg og servicefunksjoner, transport, gatemiljø, kultur og idretts- og friluftsliv.

Resultatene er blant annet: Alle offentlige publikumsbygg og 60 prosent av private publikumsbygg er tilgjengelige for funfksjonshemmede. Ca 70 prosent av alle fotgjengeroverganger er tilrettelagt for rullestolbrukere, alle bybussene er lavgulvbusser. og Norges første offentlige lekeplass tilrettelagt for funksjonshemmede barn er bygget. Alle nye sportsarener er bygget med tanke på at også funksjonshemmede skal kunne delta.

Porsjektet er et samarbeid mellom Lillehammer kommune, funksjonshemmedes organisasjoner, fylkeskommunen, OL organisasjonene, det lokale næringsliv og Regjeringens Handlingsplan for funksjonsshemmede.

Kontakt: Ivar Ole Brun, tlf. 61 26 68 01.


Lagt inn 9 februar 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen