Historisk arkiv

Ny og enklere folketrygdlov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 18
1.3.96

Ny og enklere folketrygdlov

Regjeringen la i statsråd i dag fram forslag til en lovteknisk og språklig forenklet folketrygdlov (Ot. prp. nr. 29 for 1995-96).

Folketrygdloven er en av de største lovene vi har. Den omfatter mer enn 200 paragrafer og i tillegg kommer et betydelig antall forskrifter. Loven er vanskelig å lese, forstå og praktisere, og derfor ønsker Regjeringen nå å gjøre folketrygdens regelverk enklere å bruke og finne fram i.

Lovforslaget bygger på NOU 1990: 20 Forenklet folketrygdlov; et utredningsarbeid som ble ledet av dr. juris Asbjørn Kjønstad.

Lettere å finne fram

Departementet har lagt vekt på å utarbeide en systematisk og fullstendig lov. De viktigste forskriftsbestemmelsene er innarbeidet i lovutkastet.

Den nye folketrygdloven er bygd opp rundt den situasjonen som utløser behov for trygd; dvs. arbeidsløshet, sykdom, familieytelser og oppnådd pensjonsalder. Dessuten har den administrative og finansielle deler.

Hvert kapittel omhandler en type trygdeytelser. Først kommer regler om vilkår for rett til ytelsene, deretter regler om beregning og til slutt bestemmelser om opphør av ytelsen.

Loven har systematiske og tydelige oversikter over og betegnelser på kapitlene og paragrafene i det enkelte kapittel, slik at det skal være lettere å finne fram i loven.

Enklere framstilling

Det er lagt stor vekt på språklig forenkling av lovtekstene. Tunge uttrykksmåter og fremmedord er erstattet med enkle og klare setninger. Viktige ord og uttrykk som er brukt mange steder i loven, er forklart i et eget kapittel.

Dagens lov inneholder en rekke vanskelige krysshenvisninger som er sløyfet i den nye loven.

Få endringer i lovens innhold

Departementet foreslår bare ubetydelige reelle endringer i trygdereglenes innhold, altså hvem som skal få trygdeytelser og hvor store ytelsene skal være. I noen tilfeller er endringene nødvendige for å klargjøre rettstilstanden, i andre tilfeller foreslås det at foreldede bestemmelser blir opphevet.

Dagpenger under arbeidsløshet

Den lovtekniske omarbeidingen av kapitlet om dagpenger under arbeidsløshet, er ikke innarbeidet i proposisjonen. Dette vil bli innarbeidet før den nye loven trer i kraft.

Ikrafttredelse

Departementet foreslår at den nye loven skal tre i kraft fra 1. januar 1997.


Kontakt:

Byråsjef Atle Tellevik, telefon 22 24 86 07

Førstekonsulent Knut Holm, tlf. 22 24 86 21


Lagt inn 4 mars 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen