Historisk arkiv

Søker kunnskap om kvinners helse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

Søker kunnskap om kvinners helse

Sosial- og helsedepartementet fortsetter prosjektene om kvinners helse. På budsjettet er det avsatt totalt ca. 18 millioner kroner til tre ulike prosjekt som omhandler typiske kvinnelidelser.

Belastningslidelser, både fysiske og psykiske rammer flere kvinner enn menn. Kvinner er også overrepresentert blant dem med kroniske smertetilstander i muskel og skjelettsystemet.

Det er en stor utfordring for den medisinske profesjon og behandlingsapparatet å forstå sider ved kvinners hverdagsliv som genererer denne typen lidelser. Gjennom forskningsprogrammene Trygd- og rehabiliteringsprogrammet, Helse i arbeidsliv og Kroniske smertetilstander er det satt søkelys på belastningslidelser hos kvinner. Førstnevnte program er finansiert av SHD, mens de to sistnevnte programmene går i regi av Norges forskningsråd med støtte fra departementet.

Disse lidelsene har store menneskelige kostnader, og de er også årsak til en stor del av folketrygdens utbetalinger til sykepenger og uføretrygd. Forsøkene har vist at kvinners lidelser ofte får et annet uttrykk enn menns. Forskningen peker også på at det offentlige stønads- og tiltakssystemet ikke har god nok innsikt i å møte disse problemene.

Sosial- og helsedepartementet støtter forsøks- og utviklingsarbeid som gir økt forståelse av kvinnehelse. Forsøksvirksomheten vil ha en tverrfaglig innretning. Mange sider ved kvinners livssituasjon som har betydning for helse og sykdomsutvikling blir ikke godt nok ivaretatt gjennom en tradisjonell medisinsk tilnærming. Målet er at denne innsikten skal bidra til å legge forholdene til rette i kvinners liv slik at mestringsevnen bedres, samtidig som kroniske lidelser hos kvinner forebygges.

Det opprettes en analyse- og koordineringsenhet for kvinnehelse i Helsetilsynet.

Målsetningen er å koordinere nasjonal innsats for å bedre kvinners helse.

Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen