Historisk arkiv

Som ventet øker ventelistene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding

Nr.65
17.10.1996

Som ventet øker ventelistene

-Paradoksalt nok har aldri antall helsepersonell vært større, aldri har kompetansen vært høyere, aldri har flere blitt behandlet og aldri er så mange blitt hjulpet for så mye. Norsk helsevesen er på mange måter paradoksenes verden, sier helseminister Gudmund Hernes, nettopp fordi ventelister og garantibrudd bare fortsetter å øke.

-Jeg har forutsagt at ventelistetallene ville øke, og er derfor ikke overrasket. De tall som kom i august bekreftet dette, og de som nå rapporteres vil vise en ytterligere økning, ventelistedugnader til tross.

Det er fire hovedgrunner til dette:

  • Ferieavviklingen, bruddene øker alltid etter sommeren
  • Rapporteringssystemet, som nå gir et riktigere bilde med oppjusterte tall
  • Legeaksjonene, poliklinikkene blir særlig rammet
  • Sykehusene har ikke tilstrekkelig kapasitet til sanering av ventelistene
  • Selve systemet med registrering, synliggjør trengsel og kan tjene som et effektivt budsjettargument

-Helsevesenet er under press, og jeg vil understreke: Trykket vil øke før det letter. De eldre blir flere, nye tilbud skaper ny etterspørsel, det er etterslep fra tidligere år og det er knapphet på personell. Det finnes ingen trylleformel, intet magisk grep for å løse disse problemene på kort sikt. Departementet arbeider nå med å gjennomføre en ny helhetlig politikk når det gjelder innhold, struktur og når det gjelder personale. Siktet for innholdet i den nye politikken vil være: Pasienten først! Ankerfestet skal være et offentlig helsevesen, med like rettigheter til alle, et helsevesen det kan stilles krav til og som kan i mot de tyngste og mest trengende når de kommer.

Rapporteringen pr. 31.08.1996 viser for somatikk og psykiatri at det er innrapportert 290.747 ventende totalt, 107.969 av disse har garanti. Av garantipasientene har 17.189 ventet mer enn 6 måneder, hvilket er 6.923 flere enn i forhold til rapporteringen 30.04.1996.

Antall garantipasienter på venteliste fortsetter å øke fra 83.098 til nå 107.969, samtidig deres andel av de totale ventelistene også øker.

Flest antall garantibrudd finnes fortsatt innen ortopedisk kirurgi (4.721), øre-nese-hals (1901) urologi (1.224) og øyensykdommer (1.010).

Det er en økning i antallet pasienter på venteliste innenfor psykiatrien. Totalt er 2.716 pasienter gitt garanti og av dem har 384 ventet mer enn 6 måneder.

Ytterligere informasjon

Lagt inn 17 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen