Historisk arkiv

Større muligheter til å kombinere arbeid og trygd

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 53
26.07.96

Større muligheter til å kombinere arbeid og trygd

I velferdsmeldingen ble det lagt opp til at uførepensjonister skal gis større mulighet til å prøve seg i arbeid uten at retten til uførepensjon faller bort. Dette vil bli fulgt opp med lovforslag i høst. Det tas sikte på at de nye reglene for uførepensjon kan tre i kraft 1. mai 1997.

Mange uførepensjonister har en restarbeidsevne som de kan utnytte i tidligere arbeid eller i annen bi-jobb. De er imidlertid ofte lite motiverte til å prøve seg i arbeid fordi de er redd for at arbeidsforholdet ikke skal være varig eller et helsen skal svikte. En ny søknadsprosedyre om uførepensjon vil være tidkrevende og vil kunne innebære at vedkommende ikke lenger fyller vilkårene etter de nye og strengere inngangsvilkårene fra 1991.

På denne bakgrunn foreslås flere tiltak med sikte på større flekibilitet for å motivere til kombinasjonsløsninger arbeid og trygd:

  • Friinntekten heves fra 1/2G til 1G

    Forslaget innebærer at uførepensjonister kan tjene inntil 41 000 kroner uten at uføregraden blir revurdert. Ved å heve friintekstgrensen vil personer med gradert pensjon i kombinajon med deltidsatbeid få større mulighet til å avansere til høyere lønnet stilling uten at de mister retten til gradert pensjon.

  • Flytende uføregrad mellom 50 og 100 prosent

    Trygdekontoret skal gis mulighet til en forenklet og midlertidig forhåndsregulering av uføregraden for de som har mulighet til å ta noe inntektsgivende arbeid i perioder. Dette innebærer en forenkling i dagens rutiner hvor det skal foretas en revurdering av uføregraden når den uføre forsøker seg i arbeid.

  • Lavere uføregrad enn 50 pst

    Det legges opp til en forsøksordning hvor personer som er i konkrete arbeidsforhold skal kunne tilstås pensjon med uføregrad lavere enn 50 pst.

  • "Frysperioden" under arbeidsforsøk utvides

    I dag kan en uførepensjonist som begynner i lønnet arbeid eller i arbeidstrening få beholde retten til innvilget pensjon i inntil ett år. Denne perioden foreslås utvidet. Dersom arbeidsforsøket ikke lykkes vil vedkommende få tilbake uførepensjonen uten ny søknadsprosedyre.

Kontaktperson:

Avdelingsdirektør Aase Rokvam, telefon 22 24 86 24


Lagt inn 26 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen