Historisk arkiv

Styrket rettssikkerhet for pykisk utviklingshemmede.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 33
3.05.96

Styrket rettssikkerhet for pykisk utviklingshemmede.

Regjeringen foreslår visse endringer i lovforslaget om bruk av tvang overfor psykisk utviklingshemmede. Det presiseres at hensikten med loven er begrensning og bedre kontroll ved nødvendig bruk av tvang overfor en meget liten gruppe. Lovforslaget er ikke i strid med menneskerettighetskonvensjonene.

Dette fremgår av et tilleggsproposisjon som i dag blir lagt frem for Stortinget. Bakgrunnen for saken er at det under behandlingen av St. prp.nr.58 ble reist spørsmål om lovforslaget var i samsvar med menneskerettighetskonvensjonene. Stortingets sosialkomite ba om en juridisk vurdering av spørsmålet, og departementet valgte å legge frem en tilleggsproposisjon.

Hovedpunkter i lovforslaget er:

  • Krav om at alle alternativer til tvang skal utnyttes før eventuell tvang vurderes
  • Bruk av tvang kan bare besluttes hvis det er nødvendig for å hindre eller begrense vesentlig skade
  • Krav om at alle vedtak må være faglig og etisk forsvarlig
  • Særlig strenge krav til saksbehandlingen: omfattende krav til kommunenes vedtak som skal overprøves av fylkesmannen før det kan iverksettes.
  • Fylkeskommunens spesialist-tjeneste skal være rådgiver. Også adgang til domstolsprøving.
  • Verge, hjelpeverge og pårørende skal alltid få anledning til å uttale seg, har klagerett og adgang til å reise sak. Hjelpeverge skal alltid oppnevnes.

Regjeringen konkluderer med at lovforslaget ikke er i strid med menneskerettighetskonvensjonene. For å rydde all tvil av veien foreslås det at bruk av tvang ikke skal tillates når hensikten kun er å bedre tjenestemottagernes livsituasjon. Det skal være et krav at tvang er nødvendig for å hindre eller begrense vesentlig skade.

For å styrke rettssikkerheten foreslår departementet videre at det skal være like strenge krav for bruk av varsling med tekniske innretninger som for vedtak om bruk av tvang. En sentral rådgivende gruppe skal følge utviklingen nøye og rapportere til departementet.


For mer informasjon; ring byråsjef Liv Telle, telefon 22 24 85 89 eller førstekonsulent Kåre Jølberg, telefon 22 24 85 62


Lagt inn 6 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen