Historisk arkiv

Tiltak for å bedre økonomien i pensjonstrygden for sjømenn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Sosial- og helsedepartementet

Nr. 34
10.05.96

Tiltak for å bedre økonomien i pensjonstrygden for sjømenn

Regjeringen har i statsråd i dag lagt fram lovforslag om endringer i loven om sjømannspensjonstrygd (Ot prp nr 59 for 1995-96). Hensikten med forslagene er både å bedre pensjonstrygdens økonomi og forenkle pensjonsordningen.

Pensjonstrygden for sjømenn er en kollektiv pensjonsordning som skal finansieres av partene selv. Ordningen får dessuten visse statstilskudd, og er garantert av staten.

Etter at folketrygden ble innført i 1967 er sjømannspensjonen en førtids alderspensjon som vanligvis kan gis fra fylte 60 år, avhengig av fartstid. Ved fylte 67 år overtar folketrygden pensjonsansvaret.

Pensjonstrygden er basert på at løpende avgiftsinntekter og fondsavkastning skal dekke løpende pensjonsutgifter. Synkende antall sjøfolk i forhold til pensjonister, og redusert fondsavkastning på grunn av rentenedgang, bidrar til å vanskeliggjøre Pensjonstrygdens økonomi.

Regjeringen foreslår derfor å øke statens tilskudd til pensjonstrygden med 44 mill kroner årlig.

En gjennomgang av andre mulige tiltak som kan bedre økonomien har vært på høring, og er betydelig omdiskutert. Tiltak som ikke følges opp i proposisjonen er øking av pensjonsalderen og avvikling av barnetillegget. Det blir heller ikke foreslått noen økning av medlemsavgift og rederavgift.

De forslagene som nå fremmes i proposisjonen gjelder vesentlig avvikling av spesialordninger, som vil gjøre ordningen enklere å praktisere samtidig som de gir noe innsparing. Dette gjelder:

  • Adgangen til å godskrive pensjonsgivende fartstid for tidsrom som det ikke er betalt avgift for, oppheves.
  • Adgangen til å legge sammen tjenestetid i pensjonstrygden for sjømenn med tjenestetid i annen pensjonsordning for å fylle minstekravet på 12 1/2 år for rett til sjømannspensjon oppheves. Denne adgangen skal likevel fortsatt gjelde for tjenestetid i Pensjonstrygden for fiskere.
  • Sjømenn som er i annen aktiv tjeneste, får i dag tidligst alderspensjon fra fylte 62 år. Denne aldersgrensen heves til fylte 65 år.
  • Etterbetaling av alderspensjon begrenses til ett år, mot i dag tre år.
  • Pensjonstrygden gir i dag små pensjonstillegg for fartstid før 1967. Denne ordningen foreslås avviklet da den er av liten betydning for den enkelte.
  • Ordningen med overgangstillegg til sjømenn som får lavere pensjon fra folketrygden enn den sjømannspensjonen som faller bort ved fylte 67 år begrenses. Det skal fortsatt kompenseres for manglende opptjening i folketrygden i pensjonsårene 60 til 67 år.
  • Redusert tilbakebetaling av innbetalt premie for pensjonister som ikke fyller minstekravet for rett til pensjon på 150 måneders fartstid.

Disse endringene vil bedre pensjonstrygdens økonomi med omlag 40 mill kroner i 1997, og vil årlig øke til omlag vel 80 mill kroner i 2006. Sammen med økt statstilskudd innebærer dette en bedring av økonomien med omlag 84 mill kroner i 1997. Pensjonstrygden vil likevel fortsatt gå med betydelige underskudd, som må dekkes av trygdens reguleringsfond. Fondet vil kunne være brukt opp i år 2005.

Departementet vil se an utviklingen noe over tid før det eventuelt vurderes ytterligere tiltak for å bedre pensjonstrygdens økonomi.


Kontaktpersoner:

Avdelingsdirektør Aase Rokvam tlf 22 24 86 24

Prosjektleder Tomas Berg tlf 22 24 86 27


Lagt inn 13 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen