Historisk arkiv

Tiltak for mennesker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Sosial- og helsedepartementet

Pressemelding Statsbudsjettet 1997

Tiltak for mennesker

Tiltak for mennesker med psykisk utviklingshemming

Regjeringen går inn for å styrke bevilgningen til oppfølgingen av ansvarsreformen for mennesker med psykisk utviklingshemming med omlag 69 mill kroner.

Reformen for mennesker med psykisk utviklingshemming ble innledet i 1991, men fortsatt er det nødvendig å bygge ut tilbudet til denne gruppen. En vesentlig del av midlene vil gå til kommuner som får ansvaret for særlig ressurskrevende brukere.

Regjeringen vil rette størst oppmerksomhet mot fire områder i 1997:

  • Hjemmeboende: Mange av de voksne psykisk utviklingshemmede som bor hjemme hos foreldre eller andre pårørende har behov for å få et eget sted å bo, med tjenester fra det offentlige. Dersom kommunene skal kunne møte dette behovet, må det bygges flere boliger, og hjemmetjenesten må styrkes.
  • Kultur- og fritid: Mange psykisk utviklingshemmede er avhengige av å få hjelp til tilrettelegging av et kultur- og fritidstilbud. Antallet støttekontakter må økes for å få opp dekningsgraden.
  • Rettssikkerhet: Regjeringen skal legge fram en egen stortingsmelding om oppfølgingen av loven som skal regulere adgangen til en begrenset bruk av tvang overfor enkelte psykisk utviklingshemmede. Regjeringen har lagt fram lovforslag om nytt særreaksjonssystem overfor psykisk utviklingshemmede lovbrytere som ikke straffedømmes.
  • Kompetanseutvikling: Behovet for kompetanseutvikling og kompetanseheving er fortsatt stort. Grunnutdanningene innen helse- og sosialsektoren er økt de senere årene, og må fortsatt holdes på et høyt nivå i årene framover. Regjeringen ønsker å stimulere til mer aktiv bruk av fagopplæring for de ufaglærte med lang praksis innen feltet i kommunene, for raskere å kvalifisere egne arbeidstakere i forhold til de nye utfordringene en står overfor.
Sist oppdatert 4 oktober 1996 av Statens Forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen