Historisk arkiv

Norge og Russland undertegner avtale om nikkelverket på Kola

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor


Pressemelding STATSMINISTERENS KONTOR

Statssekretær Øystein Singsaas, tlf. kontor 22 24 40 06, privat 22 28 68 80 Informasjonssjef Øivind Østang, tlf. kontor 22 24 40 37, privat 22 22 28 01
Adresse; Postboks 8001 Dep., 0030 Oslo Telefax 22 24 95 00
SPERREFRIST: Ingen
DATO: 7. september 1995

Norge og Russland undertegner avtale om nikkelverket på Kola

Denne avtalen betyr at vi endelig får en løsning på et av de aller viktigste miljøproblemene i nord. Det sier statsminister Gro Harlem Brundtland i en kommentar til at utenriksministrene Andrej Kozyrev og Bjørn Tore Godal nå har undertegnet en avtale om finansiering av moderniseringen av nikkelverket i Petsjenga på Kolahalvøya.

Vi har i flere år arbeidet for å få russerne med på en ombygging av nikkelverket som både er bra for miljøet og utgjør en fornuftig investering, sier statsministeren. - Norge vil bidra med penger og teknologi. Russland viser vilje til å følge opp. Kontraktsforhandlinger mellom de involverte selskapene er allerede igang. Nå er det viktig at disse sluttføres og at ombyggingen av nikkelverket kommer igang så snart som mulig, sier hun.

Miljøvernminister Thorbjørn Berntsen har i flere år vært en pådriver overfor russiske myndigheter i dette spørsmålet. Saken sto i sentrum også under statsministerens samtaler med statsminister Viktor Tsjernomyrdin i Moskva 9. mai i år. Det er nå oppnådd enighet om at prosjektet skal gjennomføres over en femårsperiode fra 1996, av de norske selskapene Kværner Engineering og Elkem Technology, samt det svenske selskapet Boliden Contech. I avtalen påtar Norge seg å bidra med et støttetilskudd på 300 millioner kroner. Russland skal bidra med den delen av finansieringen som ikke dekkes av tilskuddet fra Norge.

Omlag en tredjedel, 230.000 tonn årlig, av de samlede svovelutslippene på Kola kommer fra nikkelverket i Petsjenga, nær norskegrensen. Utslippet fra denne ene kilden tilsvarer seks ganger de samlede norske utslippene av svovel. Ved modernisering av verket og gjennomføring av de planlagte utslippsreduksjonene, vil luftforurensningen i nærområdene - inkludert Sør-Varanger - ligge innenfor naturens tålegrenser.


Til red.:
For ytterligere informasjon viser vi til ekspedisjonssjef Jan Thompson i Miljøverndepartementet, tlf. 22 24 59 80.
Lagt inn 8 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen