Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Åpning av frigjøringsjubileet i Hammerfest

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Hammerfest, 3. mai 1995


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Tale ved åpning av frigjøringsjubileet i Hammerfest

Hammerfest, 3. mai 1995 kl. 1130

Deres Majesteter, krigsveteraner og andre gjester

Vi begynner i dag feiringen av 50-årsjubileet for frigjøringen av Norge etter 5 års fremmed okkupasjon. Vi feirer at frihetsbølgen kunne feie over landet og vi minnes ofrene og lidelsene underveis - til det som ble den endelige seier for demokratiet over tyranniet.

Den nordøstlige del av Finnmark opplevet frigjøringen høsten 1944 da russerne drev fienden ut. Resten av Finnmark og Nord-Troms ble tvangs- evakuert og rasert. Hus ble brent. Mange gjemte seg i huler i fjellet og i små improviserte skogshytter. Tyskernes stadige ettersøkninger holdt frykten oppe hos dem som på denne måten reddet seg unna tvangsevakueringen.

Det er denne tvangsevakuering og nedbrenning av landsdelen vi skal minnes i dag,- og samtidig skal vi tenke på - og takke - alle dem som bidro til at Finnmark og hele landet fikk friheten tilbake.

For befolkningen i Finnmark ble frigjøringen ikke bare en glede over freden og friheten. Nei, familier kunne samles igjen. Og vi kunne ta fatt på den store nasjonale oppgave det var å gjenreise landsdelen - å bygge den nye fremtiden.

Det er symbolikk i at feiringen av 50-årsjubileet for Norges frigjøring tar til her nord, i en by som ble totalt rasert. Befolkningen som helhet fikk erfare krigens redsler på en annen måte enn mange andre i dette land. Her i nord fikk befolkningen rykket vekk hele livsgrunnlaget. Her kan hele befolkningen fra den tiden kalle seg krigsveteraner. Vi skylder dem alle som bar sine ofre i kampen for Norges frihet stor ærbødighet.

Vi er glade for å ha med oss i dag noen av veteranene: De som kjempet for å overleve, de som måtte forlate sine hjem og de som kjempet i åpen kamp.

Selv om det var meget malurt i gledens beger, fikk friheten etter 5 års okkupasjon en ny dimensjon. I dag kan vi glede oss over 50 år med fred. Lidelsene og frihetskampen i Nord-Norge er en del av vår sivilisasjons største kraftanstrengelse. Det var demokratiene som viste sin ubrytelige styrke da det gjaldt som mest - da vi måtte bære de største ofre og kjempe til det siste av våre krefter for å få leve under verdige politske forhold som frie mennesker

Friheten er ingen selvfølge. For 50 år siden måtte vi selv ta den tilbake. Nå er det opp til oss selv å gi den det innhold som må til for å bygge et trygt og godt samfunn.

Vi som får være med på jubileumsfeiringen her i Hammerfest, gleder oss med alle dere som lever i en naturskjønn by. Dere kan være stolte over å ha bygget byen opp til det den er i dag. Samtidig sender vi varme tanker til befolkningen i andre deler av denne landsdelen som måtte lide og bære tungt i de 5 krigsårene.

Vi håper at vi aldri mer skal få oppleve en ny krig, og vi må aldri glemme den innsats folket her nord ydet og den betydningen landsdelen har som grensepost mot nord. I sin sang til Vardø hylder Nordahl Grieg grensefolkets styrke:

"De holder her en grensepost
med sine arbeidsnever -
de verger liv mot ødets frost,
de gjør at landet lever."


Lagt inn 23 mai 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen