Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Åpning av kammermusikkfestival

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Kristiansand, 28. juni 1995


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Åpning av Kammermusikkfestivalen

Kristiansand Domkirke, 28. juni 1995

Kjære musikkvenner;

Edvard Grieg har sagt at musikken trenger dypere inn i vårt sinn enn noe annen form for kunst. Mange opplever det som Grieg.

Musikken gir oss glede og inspirasjon. Den skaper resonans mennesker imellom - også på tvers av alle kulturelle skillelinjer.

"Av alle språk er musikken det mest internasjonale, skjønnes av alle, trosser alle landegrenser, aldersgrenser og kulturforskjeller. Kanskje nettopp grunnet sin på mange måter abstrakte natur, kommuniserer musikk så direkte til mennesket", sier Stephan Barratt-Due i forordet til programmet for Kristiansand Kammermusikkfestival.

Årets festival her i Kristiansand et godt eksempel på nettopp dette. Her møter noen av våre aller fremste musikere ti fremragende musikere fra Sør-Korea. Etter dagene her i Kristiansand reiser norske og koreanske artister til Sør-Korea for også å la det koreanske publikum på denne måten få oppleve at "Øst møter vest". Jeg håper dette unike samarbeidet vil bli til berikelse for norske og koreanske musikere - og for et bredt publikum i begge land.

Kristiansand er i disse dagene møtestedet for gjestende musikere fra inn- og utland og byens eget profesjonelle musikkliv. Jeg er sikker på at den inspirasjonen og de nye impulsene denne festivalen gir, vil ha viktige ringvirkninger for musikklivet både i byen og regionen.

Vi forbinder vel kammermusikk med den lille salong. At åpningen av årets kammermusikkfestival i Kristiansand finner sted i byens store domkirke, tar jeg som et tegn på at kammermusikk ikke lenger er den eksklusive formen, med appell og adresse bare til et lite publikum. Kammermusikk engasjerer og begeistrer nå stadig flere mennesker. At kammermusikkfestivalen i Kristiansand er ett av flere årlige arrangementer i Norge, i Oslo, Risør, Stavanger og Tromsø, bekrefter også dette.

Denne brede tilgjengeligheten er gjort mulig gjennom statlig, fylkeskommunal og kommunal støtte til de ni arrangementene under årets festival her i Kristiansand, i kombinasjon med det engasjementet som enkeltpersoner og ildsjeler har lagt ned. Slik er festivalen et godt eksempel på våre ambisjoner innen kulturpolitikken: At kunst- og kulturopplevelser skal være til vekst og berikelse for alle, og ikke være forbeholdt noen få.

Programmet for årets kammermusikkfestival byr på stor spennvidde i de musikalske uttrykkene: Samtidsmusikk, hvor verker av Arne Nordheim har en sentral plass. Den romantiske musikken er representert ved Johan Svendsen samtidig som det omfattende programmet også byr på barokk-musikk. Her møtes også såvel samtidsmusikk som folkemusikk fra både Sør Korea og Norge.

Øst møter vest. Det høres både løfterikt og spennende ut.

Med dette erklærer jeg Kristiansand Kammermusikkfestival 1995 for åpnet.


Lagt inn 3 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen