Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Hilsen ved åpningen av Kirkejubiléet på Moster

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Mosterhamn, 3. juni 1995


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Hilsen ved åpningen av Kirkejubiléet på Moster 1995

Moster Amfi, Mosterhamn,
pinseaften, 3. juni, 1995

Deres majesteter,
ærede gjester,
kjære alle sammen.

Da Olav Tryggvason gikk iland her på Moster en vårdag for tusen år siden, hadde den kirkelige og politiske prosessen som vi kaller Norges kristning, vart i over hundre år. Messer var blitt sunget og kirker var blitt bygget, både her vestpå og i Oslofjordområdet. Men de varige sporene var få.

Ennå skulle det gå flere tiår før den neste Olavs død - Olav Haraldssons - for alvor skulle samle Norge som et kristent rike i Europas utkant.

Likevel har det god mening for oss i 1995, å huske landgangen her på Moster i 995. Politisk bragte den Norges samling nærmere, kulturelt ga den samfunnsbyggingen et nytt grunnlag i kristen tro og etikk, kirkelig var den innledningen til en ubrudt gudstjenestefeiring til denne dag.

For Olav Tryggvason var nok den kirkelige og den politiske siden ved hjemkomsten langt på vei én og samme sak, med det politiske - å samle riket - som det utløsende. Siden har den nære forbindelsen mellom stat og kirke fulgt oss - i middelalderens spenning mellom konge og erkebiskop, i enevoldstidens rendyrkede lutherske statskirke, og i vår tids gradvise overføring av myndighet fra stat til kirke.

Samtidig har kirken i Norge alltid tilhørt et fellesskap som sprenger nasjonale grenser. Sterkest var dette i århundrene i enhet med Roma. I vår tid har misjonsarbeid og en voksende mellomkirkelig bevegelse ført Norges kirke inn i en ny internasjonal fase. De utenlandske gjestene som er med oss her idag, minner oss om begge disse fasene.

Den europeiske kirkelige og kulturelle arven som Olav Tryggvason var med på å bringe til Norge, ga oss en ny tro og et nytt grunnlag å bygge samfunnet på. Dette grunnlaget, der menneskeverd og nestekjærlighet er bærebjelker, har stor betydning for oss som enkeltmennesker og samfunn nå på terskelen til det tredje årtusen etter Kristus.


Lagt inn 23 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen