Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Innledning på halvårlig pressekonferanse

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 28. juni 1995


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Innledning på halvårlig pressekonferanse

Regjeringens pressesenter, Oslo, 28. juni 1995

Nå foran kommunevalget er det naturlig å se tilbake på fireårsperioden. Den har vært en av de rikeste reformperiodene i etterkrigstiden. Med vedtaket om skolestart for 6-åringer fra høsten 1997, er hele vårt utdanningssystem reformert og bygd ut. Det er gjennomført flere reformer for barnefamiliene. Skattereformen er sluttført. De distriktspolitske virkemidlene er fornyet. Gjennom disse årene er det skjedd en sterk utbygging av eldreomsorgen og helsevesenet. Norsk økonomi er inne i en god utvikling og vi kan regne med at årene med underskudd på statsbudsjettet er forbi når neste års budsjett legges fram.

Det er lagt fram en Velferdsmelding som ser på hvordan vi skal trygge og utvikle velferdsordningene i et helhetlig og langsiktig perspektiv. Helsemeldingen er behandlet i Stortinget og Regjeringen har fått tilslutning til hovedmålsettingene i meldingen.

Regjeringen har fått oppslutning om hovedlinjene i sin politikk, også denne sesjonen, hvor flere viktige saker har vært behandlet.

I alle de store sakene denne våren som skattereformen, skole- og utdanningsreformene, helsemeldingen og den økonomiske politikken - har Regjeringens hovedkurs fått tilslutning. En mindretallsregjering kan aldri vente å få igjennom alle saker helt etter eget ønske og i alle detaljer, selv om hovedlinjene ligger fast. Det er også viktig at det er et reelt flertall bak vedtakene.

Mangel på alternativ til dagens regjering er et tema som med jevne mellomrom kommer opp; naturlig nok. Langt viktigere er det hva som skulle være den alternative politikken. Det gir ikke noe politisk tyngdepunkt å styre utfra det å samle seg om kritikk mot Arbeiderpartiet og regjeringen. Derfor har jeg minst ett ønske - at de som snakker om behovet for regjeringsalternativ, også snakker om hva dette alternativet skal bestå av. De fleste vil si seg enige i at vi trenger flere arbeidsplasser, et enda bedre miljø, et enda bedre helsevesen og enda bedre skoler. Det hels sentrale spørsmålet er hvordan.

Det er Regjeringens politikk, med vekslende støtte i Stortinget, som har gitt landet de gode resultatene vi nå opplever. Mens det i første del av 90-årene var de offentlige budsjettene som holdt oppe aktiviteten i økonomien, er det nå særlig investeringene i næringslivet som drar lasset. Tallet på nye arbeidsplasser øker kraftig, lønnstakerne får bedret kjøpekraft, rentene er stabile og lave og prisveksten holder seg under eller på nivå med våre handelspartnere. Samtidig blir det offentlige tjenestetilbudet styrket. Dette er verken resultater av markedsliberalisme eller gammeldags planøkonomi, det er sosialdemokratisk styring av godt merke. Det er denne kursen vi vil fortsette.


Lagt inn 3 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen