Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Redegjørelse om regjeringens bruk av statsforvaltningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Stortinget, 16. juni 1995


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Statsministerens redegjørelse

Stortinget, 16. juni 1995

Ærede President!

Et mediaoppslag 14/6 har skapt det feilaktige inntrykk at Regjeringen skulle misbruke statsforvaltningen i sitt politiske arbeid. Dette har foranlediget henvendelser fra to av stortingsgruppene til Stortingets president. Jeg har på denne bakgrunn anmodet om å få gi en redegjørelse til Stortinget om det tema som er reist.

Regjeringen legger i sitt arbeid til grunn at forholdet mellom Stortinget og Regjeringen skal bygge på Grunnloven og konstitusjonell sedvane, og at forholdet mellom regjeringen og embetsverket skal være basert på ryddig saksbehandling og god forvaltningsskikk. Dette har jeg vært opptatt av gjennom politisk arbeid i mer enn 20 år, på forskjellige poster. Disse prinsippene er en rettesnor for Regjeringens arbeid.

Departementene har to hovedfunksjoner. Den ene er forvaltningsoppgaver knyttet til de til enhver tid gjeldende lover og regler. Den andre er det løpende reformarbeid det er å utvikle nye løsninger, utarbeide nytt regelverk og forslag til nye lover og tiltak. Embetsverkene i departementene skal fylle disse to oppgavene. I begge sammenhenger skjer dette gjennom politisk styring og ledelse fra en statsråd som står ansvarlig overfor Stortinget. Hun eller han har også rett og plikt til å arbeide fram politiske løsninger på saker som regjeringen har på sitt program. Statsrådene utgår fra politiske partier og er forpliktet på et politisk program som partiene har gått til valg på og dermed lagt fram for velgerne. Både under Arbeiderpartiets regjeringer og under borgerlige regjeringer er det også utarbeidet ulike oversikter over gjennomføringen av det program som partiene har gått til valg på.

Regjeringen skal forvalte samfunnets fellesinteresser. De sakene regjeringen fremmer vil være forankret i regjeringspartiets eller regjeringspartienes program, Regjeringserklæring, den årlige trontale og den basis en regjering ellers må ha for sitt arbeid hos et flertall i Stortinget.

I arbeidet med ulike politiske saker er det på en slik bakgrunn diskusjon og vurderinger av hvilke løsninger som vil være de beste, der synspunkter fra mange hold tillegges vekt før endelig utforming og framleggelse av forslag skjer. Det er både naturlig og selvsagt at det må være nær og løpende kontakt mellom statsrådene, hans eller hennes politiske medarbeidere og det partiet han eller hun representerer. Denne kontakten er der også naturlig nok i månedene før et valg.

Den faktiske bakgrunnen for denne saken er et ønske fra Arbeiderpartiet om å få en ajourført oversikt over viktige saker som Regjeringen nå arbeider med. Arbeiderpartiet henvendte seg til en av statssekretærene ved mitt kontor for å få en oversikt over saker under de forskjellige statsråders ansvarsområde. Min statssekretær henvendte seg så direkte til statssekretærene i departementene, og ba om at det ble satt opp en slik oversikt.

Denne oppsummeringen er naturlig nok fra politisk ledelse i departementene. Det er selvsagt ikke i strid med god forvaltningsskikk om politisk ledelse i forbindelse med arbeidet med en oppsummering har innhentet oppdaterte opplysninger fra avdelingene i departementet. Det er da heller ikke slik at partiet har ønsket, eller hatt adgang til, direkte kontakt med embetsverket i departementene.

Brevene til Arbeiderpartiets kontor kan ikke unntas offentlighet.

President, jeg vil understreke at kontakt mellom parti og departement skjer gjennom departementenes ledelse - statsrådene eller deres politiske hjelpere. Det har også vært tilfelle i denne saken.


Lagt inn 23. juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen