Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Tildeling av Borgerdådsmedaljen i gull til Jens Christian Hauge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 5. mai 1995


Tale ved tildeling av Borgerdådsmedaljen i gull til Jens Christian Hauge

Statsministerens kontor, Oslo, 5. mai 1995

I Aschehougs og Gyldendals Store Norske leksikon står det: "Jens Christian Hauge, jurist og politiker". Bak disse enkle ordene skjuler det seg et langt arbeidsliv i samfunnets tjeneste.

Din innsats spenner vidt. Fra å stå helt sentralt i ledelsen av motstandskampen her hjemme under krigen - til regjeringsinnsats under gjenoppbyggingen av landet - og deretter i ulike posisjoner innen industri, næringsliv og kultur.

Det er for denne brede og omfattende innsatsen du i dag tildeles medaljen for borgerdåd i gull, den høyeste utmerkelse som kan gis en norsk borger for fortjenstfullt virke for fedrelandet.

Din samlede innsats for det norske samfunn setter deg i en særstilling. Innsatsen under krigen gjør det naturlig å gi deg Borgerdådsmedaljen nå, i tilknytning til frigjøringsjubileet. Men utmerkelsen er også en anerkjennelse og en takk for ditt langvarige og fortjenstfullt virke i samfunnets tjeneste gjennom tiårene som fulgte.

Du runder 80 år om noen dager, men det synes ikke på deg.

Allerede fra høsten 1943 - som 26.åring - ble du Milorg-ledelsens sentrale personlighet. Du arbeidet fra da av i nær kontakt med den hemmelige politiledelse, og du ble som Milorgs representant tatt med i Hjemmefrontens ledelse da den fikk sin organisasjonsmessige form høsten 1944.

Din klare tanke og betydelige arbeidskapasitet gjorde deg til en aktiv og innflytelsesrik deltaker i alt dette arbeidet. Derfor står du i dag som en naturlig representant for samtlige illegale motstandsorganisasjoner i okkupasjonstiden. Borgerdådsmedaljen blir dermed også en heder til og anerkjennelse av det patriotiske arbeid som ble utført av de tallrike deltakere i Milorg, de sivile organisasjoner, det hemmelige politi og det omfattende etterretningsarbeid.

Med freden kom nye oppgaver. Først som nær medarbeider hos statsminister Einar Gerhardsen, deretter som Forsvarsminister i mer enn seks år, i viktige og grunnleggende år for etterkrigs-Norge.

Men innsatsen for samfunnet sluttet ikke der - heller ikke med jobben som justisminister. Styreverv - som nestleder eller leder for Raufoss Ammunisjonsfabrikker, Kongsberg Våpenfabrikk, Det Norske Luftfartselskap og SAS, Statoil, Norges Hjemmefrontmuseum og Nathionaltheatret - over en periode på mer enn 30 år. Og i tillegg har du ledet en rekke offentlige komiteer, bl.a. om Forsvarets ledelse. Du var Regjeringen Nordlis hovedforhandler med Volvo AB om et svensk-norsk Volvo i 1978 - et arbeid hele regjeringen var sterkt opptatt av, og som strandet på svensk, ikke på norsk side. Du har også vært norsk voldgiftsdommer ved International Center for Settlement of International Disputes fra 1975.

Et spenn i tid og en bredde i oppgavene som vitner om, ikke bare en helt usedvanlig arbeidskraft, men også et bredt engasjement og stor innsikt.

Det er i dag en stor glede å kunne tildele deg Borgerdådsmedaljen i gull som en takk for din store, brede og langvarige innsats i det norske samfunnets tjeneste.


Lagt inn 9 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen