Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Utdeling av hedersbevis til svenske og danske Røde Kors

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 8. mai 1995


Utdeling av hedersbevis til svenske og danske Røde Kors

Oslo Militære Samfund, 8. mai 1995

Ambassadører,
Røde Kors Presidenter,
Mine damer og herrer

Historien om "De hvite bussene" er et lysende kapittel i vår felles nordiske historie som forteller om handlekraft og barmhjertighet. Det var Røde Kors som påtok seg å få fangene ut av Hitlers konsentrasjonsleire og tukthus, befri dem fra pinslene og redde liv.

Oppgaven var farefull og innebar en stor påkjenning for redningsmannskapene. De møtte mennesker som var helt utmagret og mange var i svært dårlig fysisk forfatning. Mange hadde også store psykiske vansker etter alt det umenneskelige de hadde opplevd. For dem som ble tatt hånd om, må det ha vært en reise fra helvete til himmelrike å møte Røde Kors-mannskaper som ga dem klær, medisiner, mat og - kanskje det viktigste av alt - trygghet og medmenneskelighet.

De hektiske aprildagene i 1945 bød på opplevelser som har satt uutslettelige spor. I de 50 årene som ligger bak oss har redningsmannskapene og de tidligere fangene møtt hverandre, og det har ikke skortet på takknemlige omfavnelser og gledestårer.

Takket være Norges Røde Kors, som har tatt vare på navnene til alle som deltok i redningsaksjonen, får vi nå anledning til å takke hver især. På vegne av Den norske regjering og Foreningen for Politiske Fanger 1940-45 er jeg glad for denne anledning til å fremføre en offisiell takk og heder til Dansk Røde Kors og Svenska Röda Korset og de frivillige mannskapene, som i siste fase av den annen verdenskrig deltok i aksjonen for å redde gjenlevende norske fanger ut av tyske konsentrasjonsleire og tukthus.

Jeg er glad for å kunne overrekke et hedersbevis til henholdsvis Svenska Röda Korset og Dansk Røde Kors. Hedersbevisene til de frivillige hjelpemannskapene vil bli delt ut til de svenske ekspedisjonsdeltakerne i vår ambassade i Stockholm den 22. mai og i ambassaden i København den 29. mai.

Jeg vil be Presidenten i Svenska Röda Korset, fru Magnusson og presidenten i Dansk Røde Kors, Kelm-Hansen om å motta hedersbrevet fra Den Norske Regjering og foreningen Politiske Fanger 1940-45.


Lagt inn 9 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen