Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Bordtale under frigjøringsjubileet i Narvik

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Narvik, 7. mai 1995


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Statsministerens velkommen til bords tale under lunsjen i idrettens hus i Narvik, 7. mai 1995 kl.1400

Deres Majestet, Deres Eksellenser,
krigsveteraner og andre gjester

Det er en spesiell glede å kunne ønske så mange krigsveteraner velkommen til Narvik for å feire 50 års- jubileet for frigjøringen, sammen med mange av våre allierte venner fra krigens dager.

Når Narvik er valgt for å uttrykke vår varme takk til dere, er det fordi vi i dette området kjempet sammen med flere av våre allierte mot den felles fiende.

At vi fikk oppleve freden og seieren over nazismen i maidagene 1945, kan vi først og fremst takke de tre stormaktene for, Storbritannia, USA og Russland, og den samlede vestlige allianse. Seieren var et resultat av at tyskerne var slått på alle fronter etter blodige tap og store omkostninger. Eller som det har vært uttrykt: Vår frihet ble vunnet i himmelrommet over London, i Stalingrads ruiner, i Afrikas ørken, på Atlanterhavets våte slagmark og i Amerikas fabrikker.

Takken er kommet til synlig uttrykk gjennom det nasjonale frihetsmonument som vi i dag har avdekket.

Vi vil også takke Narvik kommune og byens befolkning for den måte dere har tatt imot oss på. Narvik fikk sitt navn skrevet inn i krigens historie. Frihetsmonumentet vil bli et nytt og kjært trekk i denne særegne fredsbyen i det nordlige Norge.

Vi har med oss i tankene alle de som kjempet, når jeg på vegne av Regjeringen retter en offisiell takk til våre tidligere allierte land for den innsats som ble gjort for å befri vårt land.

Velkommen alle sammen.


Lagt inn 9 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen