Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Middagstale til Sveriges statsminister Göran Persson

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 13. mai 1996


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Middagstale ved statsminister Göran Perssons besøk

Regjeringens representasjonsbolig, Oslo, 13. mai 1996

Kjære Göran
Kjære svenske venner
Kjære gjester,

Det er en begivenhet i Norge når Sveriges nye statsminister besøker oss for første gang. Det har ikke vært mange slike besøk her hos oss, av den grunn at svenske statsministre har vært statsministre lenge. Jeg går ut fra at du Göran, ikke har noen planer om å legge om tradisjonene som her er etablert.

Jeg tror du som jeg sterkt vil oppleve hvordan grensen mellom nasjonal og internasjonal politikk er borte. Som finansminister har du merket den internasjonale gjensidige avhengighet. Som formann for Visby-toppmøtet nylig har du inneledet din statsministergjerning med et initiativ for å bygge mer gjensidig avhengighet i våre nærområder. Mellom Norge og Sverige har vi lang erfaring i dette.

Ikke alle svensk-norske samarbeidsprosjekter har materialisert seg. Men det største, det at vi begge er blitt med i Europas indre marked, det lyktes.

Det var gjennom Europa at Norge og Sverige inngikk den mest omfattende samarbeidsavtale noensinne- EØS-avtalen. Dette, og slutten på den kalde krigen utløste at Sverige søkte EU før oss. Vi endte med ulikt svar. Samlet sett ser vi det som en fordel for Norge, Norden og Europa at Sverige er medlem av EU.

Så får vi løse de spørsmål dette reiser i et nært samarbeid. Vi vil ha ulike interesser på en del områder, og felles interesser når det gjelder de overordnete spørsmål: Behovet for at Europa vinner i kampen mot arbeidsledigheten, at Europa bruker overnasjonale regler i kampen for en bærekraftig utvikling, at vi sammen kan slå ned på narkotika- ondet og på organisert kriminalitet.

Europa må også ta et ansvar for den internasjonale regelutvikling og vise solidariet med verdens fattige. Norske og svenske regjeringer har alltid stått i første rekke i dette arbeidet. Derfor er det en god ting når Norden nå gjør seg sterkere gjeldende i Europa. Og da får det ikke hjelpe at Norges og Sveriges arbeidsmetoder må bli litt forskjellige, så lenge vi står sammen i de store spørsmålene.

Det er ikke hverdagskost for norske og svenske politikere å kunne snakke sitt eget språk med representanter for andre land. Så vi har et utgangspunkt i et naboforhold som er helt spesielt. Vi trenger ingen tolker eller ordbøker. Vi er representert med tusenvis av ambassadører som arbeider i begge land som den største selvfølgelighet av verden. De nettverk over grensene som finnes mellom mennesker, bedrifter, partier og organisasjoner er en ressurs som knapt noen nabofolk har maken til.

Samarbeidet mellom oss er blitt tettere. Vi arbeider nærmere enn før i fredsbevarende operasjoner og våre styrker står skulder ved skulder i Bosnia, sammen med våre nye partnere Polen og de baltiske land. Vi snakker friere om sikkerhetspolitiske spørsmål, og planlegger fellesøvelser under Partnership for Peace. Vi er også begge tilstede i Vestunionen. Ja, vi har til og med idag drøftet NATO og NATOs nye rolle. For selv om Sverige ikke har noen planer om å endre hovedlinjene i sin sikkerhetspolitikk, så er Europas sikkerhet nå i økende grad et produkt av alle lands positive deltakelse og samarbeid for å skape gjensidig avhengighet. Og Norge og Sverige tar begge ansvar for det nye sikkerhetspolitiske bildet i Europa. Vi arbeider for å inkludere.

Vi er i ferd med å lykkes i å verne om den nordiske passunionen. Det hjalp at justismyndighetene tok representanter for Schengen-samarbeidet på en helikoptertur langs Kjølen. De så dette. Dette er ikke lett å kontrollere. Det gikk ikke under krigen, og det går ikke i dag. Vi ønsker det ikke, og det blir heller ikke slik.

Som du sa i et intervju til Aftenposten, Göran :"Norge er, i og for seg, et vennligsinnet land". Det er jeg enig i. Slik oppfatter vi også Sverige.

Din forgjenger gjorde det riktignok klart under et besøk i Oslo nylig at dette forhold kunne komme i et nytt lys om Norge skulle komme til å slå Sverige i ishockey.

Jeg registrerer at våre gutter på isen tok ansvar i den situasjon som kunne oppstått under siste ishockey-VM.

Ikke bare er Norge, i og for seg, et vennligsinnet land, men vi har en bredere kontaktflate med Sverige enn noen gang før.

Derfor regner vi med å se deg og besøke deg minst like hyppig som dine forgjengere. Og at du vil lære oss å kjenne slik vi i Norge har behov for å følge med i å forstå det som rører seg i Sverige.

Vi kan alltid bli enda bedre kjent og øke kunnskapen om hverandre. Slik var det også for den norske familie i bil som krysset Svinesund, og far proklamerte at nå - barn - nå er vi i Sverige. Da kom det fra barna i baksetet: "Er det Sverige ett eller Sverige två".

Vi ser fram til et nært og godt samarbeid mellom broderfolk og utbringer en skål for Sverige, og for Sveriges nye statsminister!


Lagt inn 21 mai 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjon