Historisk arkiv

Statsminister Gro Harlem Brundtland

Tale til Fargerik fotball '96

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Statsministerens kontor

Oslo, 24. august 1996


Statsminister Gro Harlem Brundtland

Fargerik fotball '96

Valle Hovin, Oslo, 24. august 1996

Kjære fotballvenner,
Jeg kan vanskelig tenke meg noe som er mer internasjonalt enn idretten. Fotball spilles over absolutt hele verden. Og reglene er de samme over hele verden. Alle som spiller fotball, og alle vi andre også vet hva offside er, og hva gult kort betyr. Våre fotballhelter er internasjonale og fargerike. Da jeg var ung var Pelé den store helten. Pelé - den sorte perle - 17-åringen fra stranda i Brasil som scoret i VM-finalen i 1958. Det var lenge før dere var født.

Ikke alle kan bli en ny Pele, eller en Cantona, eller en Klinsmann. Men alle kan gjøre sitt beste. Alle kan være med i fotball. Her er det bare spørsmål om hvilken jobb du gjør for laget. Ikke hvor du kommer fra eller hvordan du ser ut.

For ett år siden var det fattigguttene fra slummen i Kenya som vant 12-årsklassen i Norway Cup. De hadde ikke engang fotballstøvler før de kom hit. Det går ikke an å kjøpe seg til å bli en god fotballspiler, men det går an å trene seg til det, sammen med andre.

Jeg må få skryte av Junioravdelingen i Vålerenga fotballklubb. Her har vi et idrettslag som har tatt ansvar og som går utradisjonelle veier. Og staten har støttet dem.

Vål'enga - klubben fra Sota-hjørnet har alltid vært et fargerikt lag. Det har satt farge på byen vår. Derfor er det spesielt hyggelig at det nettopp er Vål'enga som nå trår til med noe spennende og nytenkende. Klubben inviterer til en fotballturnering hvor deltakerne ikke trenger å være medlem i en fotballklubb. Det eneste krav som stilles, er at dere skal synes det er gøy å spille fotball, og at alle som er med markerer en holdning mot rasisme og vold.

Det er mye ved dette tiltaket som minner om god gammeldags løkkefotball. At også barn som ikke er medlem i en klubb, får en mulighet til å oppleve gleden ved sport. Det er viktig. De fleste av dere er i en alder hvor dere også vil ha tid til å leke.

Kanskje får mange lyst til å begynne i en klubb, og delta i faste og ordnete forhold. Grip sjansen til å bli kjent med miljøet. Dere får sikkert gjerne komme og gå til dere vet hva dere vil. For idrett skal være for alle. Uansett om dere vil bli virkelig gode, eller bare ha det moro.

Jeg har også fått høre at Vålerengas junioravdeling har igangsatt tiltak for å få flere innvandrerjenter med på å spille fotball. Det synes jeg er fint. Nå er jentene helt naturlig med i denne tidligere guttesporten. Slik var det ikke da jeg var småjente. Idag er jentene blant verdens beste.

Vi som er opptatt av barn og unge - vi ser på denne turneringen som et fremragende tiltak. Vi trenger flere klubber som går utradisjonelle veier.

Hvis dette fører til at flere blir venner, at flere spiller fotball og at færre gjør ugagn, da fortjener Vålerenga et ekstra Norgesmesterskap i ungdomsarbeid.

Så får vi som er fra Oslo håpe at seniorene også vinner Cup-en.

Jeg ønsker alle lykke til og gleder meg til å se dere i aksjon.


Lagt inn 28 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjon