Forslag om skjerpet økonomisk ansvar for utenlandske skip
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Brundtland III
Utgiver: Utenriksdepartementet
Pressemelding | Dato: 07.07.1995 | Sist oppdatert: 21.10.2006
P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet
7. juli 1995
Forslag om skjerpet økonomisk ansvar for utenlandske skip
Alle utenlandske skip som ankommer norsk havn bør ha ansvarsforsikring, og det bør innføres et særskilt garantiansvar for dem som på norsk side forestår innklarering av utenlandske skip. Utenlandske skip som synder grovt mot norske lover og regler, bør kunne nektes adgang til norsk havn for en nærmere bestemt periode.Dette er noen av forslagene fra en interdepartemental arbeidsgruppe som har sett på hvordan man best kan 1øse de mange problemene særlig et økende antall øst-europeiske skip med lav standard skaper for norske myndigheter og lokalsamfunn. Arbeidsgruppen, som handelsminister Grete Knudsen nedsatte i januar, oversendte sin rapport til Handelsministeren fredag.
Rapporten viser at problemene er langt større enn det man i første omgang trodde. I tillegg til at det ofte er svært vanskelig å finne frem til noen som vil og kan påta seg det økonomiske ansvaret, repesenterer fartøyene i mange tilfeller en risiko med hensyn til muligheten for havari og forurensning. De sosiale problemene knyttet til et fartøy der mannskapet gjerne har utestående lønn for flere måneder, er også betydelige.
En viktig målsetting har vært å finne frem til mulige tiltak som kan rettes spesielt mot såkalte sub-standard skip, uten at det samtidig legges byrder på seriøs skipsfart. Utover forslagene om å skjerpe det økonomiske ansvaret for fartøyenes eiere/befrakter og deres norske agenter, foreslår arbeidsgruppen bl.a. at det heretter skal være tilstrekkelig at dokumenter som f.eks. stevninger og dommer forkynnes overfor skipets kaptein.
Arbeidsgruppen peker også på nødvendigheten av å bedre kontakten mellom de mange offentlige instanser på norsk side som blir involvert i slike saker. Flere av arbeidsgruppens forslag vil kreve endringer i lover eller forskrifter. Den videre oppfølgingen vil være avhengig av de konklusjoner som trekkes etter den politiske behandlingen av rapporten.
- Det er levert et godt arbeid. Jeg tar sikte på at oppfølgningen av arbeidsgruppens forslag vil kunne skje forholdsvis raskt. At arbeidsgruppen står samlet bak de forslagene den fremsetter, letter den videre behandlingen av rapporten, sier handelsminister Grete Knudsen i en kommentar.
I tillegg til Utenriksdepartementet, har den interdepartementale arbeidsgruppen vært sammensatt av representanter for Fiskeridepartementet, Forsvarsdepartementet, Justisdepartementet, Miljøverndepartementet, Kystdirektoratet, Sjøfartsdirektoratet og Norsk Havneforbund.
Lagt inn 27 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen