Historisk arkiv

Handelsminister Grete Knudsen: Grunnlag for mer næringslivssamarbeid Norge-Botswana

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


26. oktober 1995

Handelsminister Grete Knudsen:
Grunnlag for mer næringslivssamarbeid Norge-Botswana

- Import av landbruksprodukter fra Botswana kan bli et meget viktig bidrag til en fortsatt stabil økonomisk utvikling i dette landet, fastslår handelsminister Grete Knudsen etter et møte med Botswanas handels- og industriminister, George K. Kgoroba i Oslo torsdag.

Handelsminister Knudsen orienterte Kgoroba om Stortingets beslutning om å åpne for tollfri import av landbruksprodukter, bl.a. kjøtt, fra de såkalte MUL-land (minst utviklede land). Beslutningen ble meget vel mottatt av Kgobora, som på sin side understreket at nettopp kjøtt-eksport er en av de få mulighetene Botswana har i dag for å sikre et økonomisk fundament for fortsatt utvikling av landet.

Kgobora sa seg også glad for det norske initiativet overfor Verdens Handelsorganisasjon (WTO), med sikte på å få etablert et fond for faglig bistand til de minst utviklede land, med vekt på Afrika. Fra norsk side har en sagt seg villig til å bidra til opprettelsen av fondet med 15 millioner kroner.

- Norsk næringsliv har ennå ikke oppdaget mulighetene for handel med Botswana, sier handelsminister Knudsen i en kommentar til møtet med sin botswanske kollega. Hun peker på at Botswana er i jevn økonomisk utvikling og i full gang med å utvikle moderne økonomiske samarbeidsavtaler med sine naboland, bl.a. Sør-Afrika.

- Fremdeles er for få norske bedrifter engasjert i denne delen av det sørlige Afrika. Dette er en utfordring vi også må ta høyde for i forbindelse med den satsingsplanen for det sørlige Afrika jeg har tatt initiativ til å få utarbeidet i samarbeid med norsk næringsliv, sier handelsminister Grete Knudsen.

Lagt inn 27 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen