Historisk arkiv

Handelsminister Grete Knudsen: Norge kan være brohode for etablering i Baltikum og Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


18. oktober 1995

Handelsminister Grete Knudsen:
Norge kan være brohode for etablering i Baltikum og Russland

- Norge kan fungere som brohode for en eksportsatsing på de nye markedene i de Baltiske land og Russland, fremholdt handelsminister Grete Knudsen på en næringslivskonferanse for amerikansk og norsk næringsliv i Chicago onsdag.

I sitt foredrag på seminaret "USA and Norway as high-tech partners", som ble åpnet av HM Kong Harald, fastslo handelsministeren at den gode tilstanden i norsk økonomi for tiden gir grunnlag for et bredt utenlandsk næringslivengasjement i Norge.

- Plant mens hagen er i god stand, var Knudsens budskap til potensielle amerikanske investorer. Hun viste til at Norges medlemskap i EU's indre marked gjennom EØS-avtalen har skapt gode vilkår for invsteringer. Samtidig er det et mål å utvide Norges eksportbase i land utenfor EU. I denne sammenhengen mente hun at Norge også kan være et godt brohode for utenlandske selskaper som ønsker å satse på de nye markedene i Baltikum og Russland.

Bortsett fra USAs fortsatte straffetoll på norsk laks, så ikke Knudsen noen uløste handelsspørsmål mellom Norge og USA. Når det gjaldt lakse-saken, konstaterte hun at straffetollen som har holdt norsk laks ute fra det amerikanske markedet i fem år, fortsatt er uløst.

- Den norske laksenæringen arbeider i samarbeid med norske myndigheter for å forbedre markedsadgangen. Målet er gjennom samarbeidsprosjekter med den amerikanske laksenæringen å oppnå at klagen mot norsk laks trekkes tilbake. I denne saken er det viktig å holde ut, sa handelsminister Grete Knudsen.
Lagt inn 23 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen