Historisk arkiv

Handelsministerens handelspolitiske redegjørelse for Stortinget 12. oktober 1995

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


8. oktober 1995

Handelsministerens handelspolitiske redegjørelse for Stortinget 12. oktober 1995

- Vi lever i en ny handelspolitisk virkelighet, sier handelsminister Grete Knudsen som holdt sin handelspolitiske redegjørelse for Stortinget i dag.

- Jeg tenker ikke bare på at vi står mer alene enn før og at EØS-avtalen er svekket, men på de grunnleggende endringene både globalt og på vårt kontinent som gjør at handelspolitikkens betydning både er økende og i endring, sier hun.

Handelsministeren understreker at økonomisk utvikling og økt samhandel spiller en nøkkelrolle både i den nasjonale og den internasjonale politikken. Nasjonalt rår vi over begrensede virkemidler for styring.

- I takt med den økonomiske sammenvevingen mellom landene ser vi også at vår egen politiske verktøykasse blir mindre rikholdig. Dels blir våre nasjonale tiltak mindre treffsikre. Dels blir vi lettere ofre for tiltak truffet i andre land, sier Grete Knudsen. I redegjørelsen legger hun vekt på den økte betydningen av å delta i utviklingen av et felles internasjonalt regelverk for å få innflytelse over egen hverdag. - Grunnlaget for vår egen hjemlige trygghet legges i økende grad utenfor våre grenser, fastslår hun.

- Vi eksporterer nærmere halvparten av alt vi produserer. 80 % av vår eksport går til EU-landene. EØS-avtalen er derfor vårt viktigste grunnlag for økonomisk og politisk samarbeid med EU.

Handelsministeren legger vekt på at EFTA-siden ikke må bli hengende etter EU-landene med hensyn til utvikling av handelsavtaler og samarbeid med de nye demokratiene i Sentral- og Øst-Europa. Hun peker på at mange av disse landene gjennom sine Europa-avtaler har bedre kontaktordninger med EU enn oss.

- Også vi har et ansvar for utviklingen i Europa, sier Knudsen. Hun etterlyser en bredere debatt om Norges rolle i den pågående integrasjonsprosessen på vårt eget kontinent.

Hun slår til lyd for at handelspolitikken må ses som en integrert del av det utvidede sikkerhetsbegrepet. Det innebærer en felles erkjennelse av at sikkerhet og trygghet etter den kalde krigens slutt først og fremst avhenger av utvikling av økonomi, velferd og demokrati i de ulike land.

Handelsministeren understreker at internasjonale regler og avtaler er det eneste vi har å møte de internasjonale markedskreftene med. Verdipolitisk styring, forpliktende avtaler og felles regelverk, særlig innen den nye Verdens handelsorganisasjon, WTO, må prioriteres opp i en tid hvor skillet mellom utenriks- og innenrikspolitikken viskes stadig mer ut. Økt oppmerksomhet omkring handel og miljø og økt innsats mot barnearbeid står høyt oppe på dagsorden.

- Selv om handelspolitikk i stor grad dreier seg om å sikre våre egen vitale interesser, må vi i økende grad ta inn over oss det faktum at andres velferd er vår egen trygghet. Dette bør være en gylden regel i vårt eget flerkulturelle samfunn såvel som i det globale naboskapet vi alle er en del av. Vi må legge EU-striden bak oss og tenke fremover, sier Knudsen, som håper at politikere, fagbevegelse, kvinnebevegelse og folk flest vil delta mer aktivt i diskusjonene om utviklingen både i våre nærområder, i Europa som helhet og globalt.

- Vi må få opp øynene for i hvor stor grad vårt eget land er forbundet med og avhengig av andre land. Solidaritetstanken er ikke bare til hjemmebruk, sier handelsminister Grete Knudsen.

linkdoc#docHandelsministerens handelspolitiske redegjørelse

Lagt inn 16 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen