Historisk arkiv

Nordisk samarbeid om lederutvikling i Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


17. august 1995


Nr.: 140 /95

NORDISK SAMARBEID OM LEDERUTVIKLING I RUSSLAND

Utenriksdepartementet, Norsk Hydro, Statoil og Norges Handelshøyskole skal delta i et fellesnordisk prosjekt for lederutvikling i Russland. Prosjektet, som starter opp i høst, tar over en treårs periode sikte på å gi inntil 200 russiske bedriftsledere hvert år et tilbud om å oppdatere sine kunnskaper om bedriftsledelse og miljøspørsmål.

- Opplæring og utvikling er et svært viktig element i de mange samarbeidstiltak som nå etableres mellom norske og øst-europeiske bedrifter. Samtidig som vi på denne måten bidrar til utvikling av næringslivet i øst og dermed til overgangen til markedsøkonomi, legger vi også grunnlaget for bedre forståelse av hverandres kultur og tradisjoner. Det er i seg selv positivt, sier handelsminister Grete Knudsen i en kommentar.

Tilsammen 600 russiske ledere vil få tilbud om et ettårig mangament-program, med vektlegging av markeds-, finans-og miljøspørsmål. Alle deltakerne skal dessuten være sikret et studieopphold på inntil tre måneder i de vestlige bedriftene som deltar i prosjektet. Halvparten av deltakerne vil være ledere som arbeider i bedrifter der deltakerbedriftene har eierinteresser, mens den andre halvparten vil komme fra kunder, leverandører og banker.

Prosjektet har en økonomisk ramme på ca. 65 millioner kroner. Kostnadene vil bli delt mellom de nordiske lands myndigheter og bedriftene som deltar. For 1995 er det avsatt to millioner kroner under Regjeringens Handlingsprogram for Øst-Europa som støtte fra norske myndigheter, med ytterligere støtte de neste år.

I tillegg til de norske bedriftene Norsk Hydro og Statoil, deltar ABB og Tetra Laval fra Sverige, Danfoss fra Danmark og Nokia og Tele fra Finland. Norges Handelshøyskole, sammen med handelshøyskolene i Stockholm, København og Helsingfors, inngår også i samarbeidet. Andre europeiske bedrifter ventes å slutte seg til etterhvert.

Det nordiske fellesopplegget er lagt til St. Petersburg, der det er innledet et samarbeid med et lokalt management-institutt. Her vil selve kursopplegget bli gjennomført, med aktiv bistand fra de nordiske handelshøyskolene. Det arbeides med å etablere et tilsvarende opplegg i Moskva.

Siktemålet er at opplegget skal kunne drives videre i russisk regi etter at prosjektperioden på tre år er over. Russiske lærerkrefter vil gradvis bli trukket inn i undervisningen. En viktig del av prosjektet er derfor at også russiske professorer skal kunne ta del i et treningsopplegg, bl.a. som hospitanter ved en av de nordiske handelshøyskolene.


Lagt inn 1 septembert 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen