Historisk arkiv

Norge fordømmer de bosniske serbernes erobring av Srebrenica

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


12. juli 1995

Norge fordømmer de bosniske serbernes erobring av Srebrenica

-Vi fordømmer på det sterkeste at de bosniske serbernes styrker har tatt Srebrenica med makt. Norske myndigheter er dypt bekymret over den lidelse som erobringen har påført sivilbefolkningen, sier statssekretær Jan Egeland.

-Vi tar avstand fra at soldater blir tatt som gisler og at sivilbefolkningen angripes. Slike handlinger er fullstendig uakseptable og har skapt en dramatisk forverret situasjon i området, sier Egeland.

-Vi advarer mot å skape en situasjon som kan føre til en uttrekning av FN-styrkene. En slik utvikling vil føre til ytterligere konflikter med økte lidelser for sivilbefolkningen. Det er helt uholdbart at de FN-beskyttede områdene ikke respekteres. Bare en politisk enighet gjennom forhandlinger kan gi en varig fredsløsning. Kreftene må nå settes inn for å stanse kamphandlingene. Det må treffes tiltak for å sikre sivilbefolkningen og FN-personellet. Hjelpearbeidet for flyktninger og krigsrammede må umiddelbart gjennopptas og sikkerheten til hjelpepersonellet må garanteres. På norsk side er vi som tidligere rede til å bidra til dette humanitære hjelpearbeidet, sier statssekretær Egeland.


Lagt inn 27 juli 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen