Historisk arkiv

Norge går inn for å totalforby anti-personell miner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


26. september 1995

Norge går inn for å totalforby anti-personell miner

- Et internasjonalt totalforbud mot anti-personell miner er det mest effektive tiltaket for å beskytte sivilbefolkningen mot de lidelser som vilkårlig bruk av disse våpen skaper, sa ambassadør Ole Peter Kolby i det norske hovedinnlegget under FN-konferansen om inhumane våpen som denne uke åpnet i Wien.

- Dersom det på kort sikt ikke er mulig å oppnå et totalforbud, er det desto viktigere å stramme inn konvensjonens bestemmelser på flere sentrale punkter. Dessuten er det viktig å sikre en bredere oppslutning om konvensjonen, framholdt ambassadør Kolby.

Han tok til orde for å utvide konvensjonens bestemmelser til også å omfatte interne konflikter. Konvensjonen gjelder i dag bare i konflikter mellom stater. Et annet viktig punkt er å totalforby anti-personell miner som ikke kan oppdages og som ikke er utstyrt med mekanismer som sikrer ødeleggelse av minen etter en viss tid. Norge vil også arbeide for effektive kontrollordninger for å sikre etterlevelse av avtalen. Konkret foreslo ambassadør Kolby å opprette et internasjonalt register underlagt FNs generalsekretær over produsenter av anti-personell miner som konvensjonen forbyr bruken av. Dette som ledd i en politikk for å avskrekke stater fra å produsere folkerettsstridige anti-personell miner.

Konferansen vil vare fram til 13. oktober.


Lagt inn 28 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen