Historisk arkiv

Ny avtale gir mer penger til utviklingsrelatert forskning og utdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


31. oktober 1995

Ny avtale gir mer penger til utviklingsrelatert forskning og utdanning

Bistandsminister Kari Nordheim-Larsen undertegnet idag en ny avtale for utviklingsrelatert forskning og utdanning mellom Utenriksdepartementet og Det norske universitetsråd.

Målsettingen med avtalen er å bidra til kompetanseoppbygging ved universiteter, vitenskapelige høyskoler og forskningsinstitusjoner i utviklingsland gjennom samarbeid med tilsvarende institusjoner i Norge.

Avtalen trer i kraft 1. januar 1996 og utløper i år 2000. Det legges opp til en årlig økonomisk ramme på 46 mill. kroner til dette samarbeidet. Samarbeidet utvides i forhold til tidligere avtale til også å gjelde norske forskningsinstitutter i tillegg til universiteter og vitenskapelige høyskoler. Den geografiske rammen omfatter de tradisjonelle samarbeidsregionene, Afrika sør for Sahara, Mellom-Amerika og Sør-Asia. I tillegg kommer også Midt-Østen og enkelte land i Sørøst-Asia. Sør-sør-samarbeid skal styrkes gjennom avtalen. Det er prioriteringene og behovene til institusjoner i sør som skal ligge til grunn for det langsiktige samarbeidet med institusjoner i Norge. NORAD forutsettes å ta aktivt del i tilretteleggingen av dette samarbeidet.

Avtalen er en videreføring av en tilsvarende avtale mellom Utenriksdepartementet og Det norske universitetsråd/Nasjonalt utvalg for utviklingsrelatert forskning og utdanning (NUFU) fra 1991. Den hadde hadde en økonomisk ramme på 175 mill. kroner for perioden 1991-95. En evaluering foretatt av Christian Michelsens Institutt i 1994 anbefalte å videreføre og styrke dette samarbeidet.

Lagt inn 1 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen