Historisk arkiv

Ny rammeavtale mellom A/S Eksportfinans og den russiske Vnesheconombank for finansiering av kapitalvarer til Russland

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet

Ny rammeavtale mellom A/S Eksportfinans og den russiske Vnesheconombank for finansiering av kapitalvarer til Russland.

Det ble i A/S Eksportfinans dag undertegnet en avtale mellom Eksportfinans og den russiske utenrikshandelsbanken, Vnesheconombank. Avtalen er en rammeavtale for finansiering av kapitalvarer, herunder skip, fra Norge til Russland under Garanti-Instituttet for Eksportkreditts (GIEKs) SUS/Baltikumramme på 1,8 mrd. NOK. Den nye rammeavtalen fastsetter blant annet krav til prosedyrer og dokumentasjon, såvel som betalingsfrister. Samtidig ble teksten til en rammegaranti fra det føderale russiske finansministerium godkjent av de to partene. Avtalen vil bli operativ i nær fremtid. Garantier under rammen vil bli gitt på kontrakter finansiert under kredittavtalen.

-Handelsminister Grete Knudsen sier i en kommentar at dagens undertegning av rammeavtalen mellom Eksportfinans og Vnesheconombank er et positivt og viktig resultat av 3 års arbeid med Eksportfinans som pådriver i nært samarbeid med Utenriksdepartementet. Handelsministeren fremhever at avtalen er et nytt praktisk verktøy for å øke mulighetene for norsk eksport under GIEK-rammen på 1,8 mrd. kroner.

Den norske ordningen er lagt opp etter samme mønster som lignende ordninger i andre vestlige land. Etter initiativ fra Regjeringen ble det pr. 1. januar 1995 blant annet åpnet for aksept av fylkesmannsgarantier fra Nordvest Russland og Baltikum som sikkerhet for norske eksportkredittgarantier, men hovedregelen er fremdeles krav om motgaranti fra de russiske sentralmyndigheter. Russiske sentralmyndigheter har hittil ikke vært villige til å binde seg opp som garantist, og den norske ordningen har derfor hittil ikke blitt utnyttet i særlig grad.

Rammeavtalen som nå er inngått er et finansieringsopplegg som ikke er bundet til konkrete kontrakter. Norske eksportører må søke om eksportkredittgaranti fra GIEK på vanlig måte, mens de russiske kjøpere må søke sine myndigheter om statsgaranti. Fra russsisk side er det opplyst at det allerede er garantisøknader under behandling.

-Garantiene på russisk side vil bli utstedt enkeltvis etter at søknad er mottatt og vurdert av russiske myndigheter, og når slik garanti gis vil de vise til bestemmelsene i rammeavtalen, sier Handelsministeren. Forhåpentlig vil norsk næringsliv benytte seg av denne nye muligheten som nå er oppstått, som sammen med endringene innført pr. 1. januar i år burde gi norske eksportører betingelser som ikke står tilbake for de andre land har for sin eksport på Russland.


Lagt inn 6 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen