Historisk arkiv

Positiv evaluering av FN-sambandet i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet

Positiv evaluering av FN-sambandet i Norge

- FN-sambandet spiller en unik rolle i det norske samfunnet med bred informasjon om internasjonale spørsmål på et uavhengig grunnlag, konkluderer konsulentfirmaet Agenda i sin evaluering av FN-sambandet.

FN-sambandet i Norge feirer i 1995 sitt 50-års jubileum. Basis for virksomheten har hele tiden vært en bevilgning fra Utenriksdepartementet. På oppdrag fra Utenriksdepartementet har Agenda foretatt en evaluering av organisasjonen. Evalueringen er den første som er foretatt i Norge av en informasjonsorganisasjon.

Det konkluderes i rapporten med at målgruppene for FN-sambandets informasjonsvirksomhet er godt fornøyd. Evalueringen understreker organisasjonens styrke ved en desentralisert struktur med stor vekt på regionale ledd. Videre understrekes betydningen av FN-sambandets uavhengige posisjon. Det gjør at organisasjonen fritt kan innta kritiske holdning både til norsk politikk og til FN.

Konsulentfirmaet Agenda, med Lise Kleven Grevstad som ansvarlig, har også enkelte kritiske merknader. Organisasjonen mangler en strategi for samlet ressursbruk fremover. Sammenhengen mellom mål, målgrupper og virkemidler må styrkes for å skape et enhetlig informasjonstilbud. Andelen informasjon om bistand og forholdene i utviklingsland er lavere enn forventet. Det gjelder særlig multilateral bistand gjennom FN og Verdensbanken. Fred, sikkerhet og demokratibygging er tema FN-sambandet bør vurdere å prioritere sterkere. Det tas til orde for at informasjonsproduktene må kvalitetssikres og profesjonaliseres gjennom bruk av permanente publiserings- og pedagogikkutvalg. Koordineringen med bl.a. det frivillige organisasjonene når det gjelder informasjonsmateriale til skoleverket bør forbedres. Internadministrasjonen må også gjennomgås med sikte på effektivisering.


Lagt inn 6 november 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen