Historisk arkiv

Statsbudsjettet 1996 - Mer hjelp til internasjonalt flyktningearbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


4. oktober 1995

STATSBUDSJETTET 1996

Mer hjelp til internasjonalt flyktningearbeid

Regjeringen foreslår en betydelig opptrapping av norsk humanitær bistand og flyktningehjelp i statsbudsjettet for 1996. Bevilgningen i 1995 var på 941 millioner kroner. For 1996 foreslås bevilget 1.216 milliarder kroner, d.v.s en økning på ca. 29 pst. Den effektive norske humanitære beredskapsordningen (NOREPS) får i tillegg et økende antall oppdrag for FN og andre internasjonale organisasjoner.

Antallet flyktninger og internt fordrevne på verdensbasis nærmer seg 40 millioner i 1995. Bare i løpet av juli og august ble nye 150 000 mennesker drevet på flukt i det tidligere Jugoslavia. Man opplever dermed det verste flyktningeproblem i Europa siden siste verdenskrig.

Situasjonen i Rwanda og Burundi har vært dramatisk hele året. Det dystre bildet er blitt preget av stadig nye flyktningestrømmer, massakrer og brutal etnisk rensning. I områder som Kaukasus, Midtøsten, Afrikas Horn og Afghanistan er det fortsatt massive flyktningeproblemer som påkaller internasjonal oppmerksomhet.

De viktigste satsingsområdene forventes å bli Afrika og det tidligere Jugoslavia. Henholdsvis 270 mill. og 300 mill. kroner er avsatt til disse to områdene. Andre områder og land der det vil være behov for betydelig norsk humanitær bistand er Kaukasus, Midtøsten, Afrikas Horn, Afghanistan og Sri Lanka.

De frivillige norske organisasjonene og FN-systemet vil som tidligere år være de viktigste kanalene for den humanitære bistanden.


Lagt inn 4 oktober 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen