Historisk arkiv

Utenriksminister Godal gratulerer israelere og palestinere med ny fredsavtale

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


24. september 1995

Utenriksminister Godal gratulerer israelere og palestinere med ny fredsavtale

Den norske regjering hilser velkommen den nye historiske, israelsk-palestinske fredsavtalen som utvider det palestinske selvstyret på Vestbredden. Den enighet som er oppnådd vitner om stort politisk mot og representerer et avgjørende skritt videre i gjennomføringen av Oslo-avtalen. Det internasjonale samfunn må nå tre støttende til for å bidra til en vellykket gjennomføring av det utvidete palestinske selvstyret, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal.

Den nye avtalen innebærer at Israel trekker seg helt ut av 6 palestinske byer på Vestbredden - Jenin, Nablus, Tulkarm , Kalkilya og Bethlehem og Ramallah og at israelske styrker gradvis trekker seg tilbake fra andre deler av Vestbredden. For byen Hebron, som også får palestinsk selvstyre, er det avtalt spesielle palestinsk-israelsk sikkerhetstiltak. Hebron skal også overvåkes av et midlertidig internasjonalt observatørkorps.

I den nye avtalen er det oppnådd enighet om avholdelse av valg på president og selvstyreråd for de palestinske områdene. Valgene vil trolig finne sted tidlig i 1996 og Norge vil sende observatører for å overvåke valgene sammen med EU og en rekke andre land.

Et viktig element i den nye avtalen er den enighet som er oppnådd om å styrke det gjensidige samarbeid mellom Israel og palestinske myndigheter, økonomisk, kulturelt og på andre måter. Det skal igangsettes ulike tiltak for å fremme det mellomfolkelige samkvem ("people-to-people") på alle nivåer mellom israelere og palestinere.

Utenriksminister Godal har idag sendt gratulasjonstelegram til Yasser Arafat og Shimon Peres i anledning den nye avtalen.


Lagt inn 25 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen