Historisk arkiv

Uttalelse fra handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen på ett-års dagen for forliset til passasjerfergen "Estonia"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


27. september 1995

Uttalelse fra handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen på ett-års dagen for forliset til passasjerfergen "Estonia"

- På ett-års dagen for forliset til passasjerfergen "Estonia" vil jeg uttrykke min dype medfølelse med de mange som mistet sine kjære i denne tragiske ulykken. Ulykken, der nærmere 900 mennesker omkom, rammet også Norge. Som norsk skipsfartsminister går mine tanker i dag særlig til de pårørende til de seks norske borgerne som omkom i forliset og til de tre norske overlevende

Estonia-ulykken vil for all fremtid minne oss om hvor sårbare vi mennesker er på havet - på tross av all moderne teknologi. Samtidig er den en påminnelse om at vi ikke kan slappe av i arbeidet med å bedre sikkerheten til sjøs.

Selv om Norge ligger helt i front i utviklingen av bedre regler på sikkerhetsområdet, har vi ikke lov til å være fornøyd. En viktig oppgave for oss er å samle tilstrekkelig bred støtte internasjonalt for de tiltak vi nå har iverksatt nasjonalt, bl.a. når det gjelder strengere krav til stabilitet for ro-ro ferger. Dette er et arbeid vi gir høy prioritet.

Strengere regler alene er imidlertid ikke nok. Flertallet av alle ulykker til sjøs skyldes menneskelige feil. Derfor er det viktig å øke oppmerksomheten rundt håndhevelsen av eksisterende regler og kunnskapene omkring sikkerhet både hos mannskap og i skipenes driftsorganisasjoner på land. Dette vil være tema på en internasjonal konferanse om sjø-sikkerhet, "3rd International Summit on Safety at Sea", som vil bli holdt i Oslo i mai neste år.


Lagt inn 28 september 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen