Historisk arkiv

- Etableringen av Arktisk råd viktig skritt for å sikre miljøet og en bærekraftig utvikling i Arktis, sier utenriksminister Godal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.110/96
19. september, 1996

- Etableringen av Arktisk råd viktig skritt for å sikre miljøet og en bærekraftig utvikling i Arktis, sier utenriksminister Godal

- Etableringen av Arktisk Råd er et viktig skritt for å fremme samarbeidet om felles arktiske spørsmål. En hovedoppgave vil være arbeidet for å beskytte miljøet og sikre en bærekraftig utvikling i regionen, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal.

De åtte arktiske statene; USA, Canada, Russland, Danmark/Grønland, Sverige, Island, Finland og Norge undertegnet i dag en erklæring om etablering av Arktisk Råd i Ottawa og etablerer med dette et nytt regionalt forum for Arktis. Erklæringen ble fra norsk side undertegnet av statssekretær Bernt Bull i Miljøverndepartementet.

Etter kanadisk initiativ har det siden 1991 vært ført forhandlinger mellom de åtte arktiske stater om opprettelse av et Arktisk Råd. Bakgrunnen for opprettelsen er det allerede etablerte samarbeidet under den arktiske miljøvernstrategien (Arctic Environmental Protection Strategy - AEPS) og ønsket om å utvide dette regionale samarbeidet, med særlig vekt på å fremme bærekraftig utvikling.

Norge innehar for tiden formannskapet i AEPS. Samarbeidet i AEPS har resultert i økt kunnskap og bevissthet om Arktis og gitt vesentlige bidrag i arbeidet for å hindre miljøforringelser i området.

Norge har arbeidet aktivt for å utvide og styrke samarbeidet i AEPS gjennom opprettelse av Arktisk Råd. AEPS' mandat har i første rekke vært beskyttelse og bevaring av det arktiske miljøet. Ved opprettelsen av Arktisk Råd legges grunnlaget for politisk dialog og samarbeid om utviklingsspørsmål som er av felles interesse. Rådet vil befatte seg med forhold i hele det arktiske området.

Arktisk Råd er et mellomstatlig forum, der representanter for de arktiske urbefolkninger er invitert til aktiv deltakelse.

For Norge, som en arktisk stat, er det en viktig målsetting å styrke det internasjonale samarbeidet i Arktis, med sikte på å hindre miljøforringelser og overbeskatning av felles naturressurser. Det er også viktig å skape bredere forståelse for norsk natur- og forvaltningspolitikk og stimulere til en bærekraftig næringsutvikling i våre nordområder. Det er av særlig interesse for Norge å sikre grunnlaget for en livskraftig samisk kultur.

Canada vil inneha formannskapet i Arktisk Råd i den innledende perioden. Intensjonen er at AEPS fullt ut integreres i Arktisk Råd ved neste AEPS-ministermøte, som planlegges avholdt i Tromsø, i juni 1997.

Lagt inn 20 september 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen