Historisk arkiv

"Stockholmsavtalen" for bedret sikkerhet på ro-ro ferger forhandlet ferdig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.111/96
20. september 1996

"Stockholmsavtalen" for bedret sikkerhet på ro-ro ferger forhandlet ferdig

-"Stockholmsavtalen", er et viktig skritt på veien for å øke sikkerheten på ro-ro ferger, sier handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen i en kommentar til avtalen som nå er forhandlet ferdig. "Stockholmsavtalen" av 28. februar 1996 stiller særlige stabilitetskrav til ro-ro passasjerskip som går i internasjonale ruter i Nordvest-Europa og Østersjøen.

Avtalen, som trer i kraft 1. juli 1997, legger vekt på innføring av stabilitetskrav som skal hindre at slike skip kantrer når de får vann på dekk. Bakgrunnen for avtalen er at det i kjølvannet av Estoniakatastrofen ble opprettet et uavhengig ekspertpanel i FN's sjøfartsorganisasjon, IMO. Gruppen fremsatte forslag til strengere regler for eksisterende ro-ro passasjerskip. Forslag til endringer i stabilitetsreglene ble imidlertid ikke vedtatt som foreslått. I stedet ble det åpnet for regionale ordninger med strengere stabilitetskrav. Den foreliggende avtale er en slik løsning.

Danmark, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia og Irland har allerede undertegnet avtalen, og Norges Ambassadør i London, Kjell Colding vil undertegne avtalen på vegne av Norge.

-Norge gir høy prioritet til arbeidet med sikkerhet på ro-ro passasjerskip, og innførte skjerpede stabilitetskrav til slike norske skip i internasjonal fart i 1995, som følge av Estoniakatastrofen. Med avtalen vil kravene også innføres for utenlandske skip i trafikk på norske havner, sier handels- og skipsfartsministeren. Det var et ønske fra norsk side om å få til en tidligere implementering av kravene og en noe strengere stabilitetsstandard enn det som ble det endelige forhandlingsresultatet, men avtalen som nå er kommet i stand anses som akseptabel fra norsk side, mener handels- og skipsfartsministeren.

Norges Regjering har i en egen erklæring understreket at man vil forsøke å forhandle frem avtaler om raskere oppgradering av utenlandske ro-ro passasjerskip som betjener norske havner, enn det som ellers følger av "Stockholmsavtalen". Målet er å få innført de samme sikkerhetskrav på alle ro-ro ferger som går i fast rute til og fra bestemte norske havner.

Lagt inn av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen