Historisk arkiv

Stortingsmelding om norsk eksport av forsvarsmateriell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet

Pressemelding

Nr.129/96
18. oktober 1996

Stortingsmelding om norsk eksport av forsvarsmateriell

Regjeringen har i dag lagt frem en stortingsmelding som for første gang gir en oversikt over eksport av forsvarsmateriell fra Norge. For å skape større åpenhet rundt denne eksporten tok handelsminister Grete Knudsen våren 1995 initiativ til at det regelmessig skal utarbeides slike rapporter til Stortinget.

Denne første meldingen (St meld nr 9, (1996-97)) tar for seg eksport av forsvarsmateriell fra Norge i første halvår 1996. Når rapporten for hele 1996 foreligger vil man få et mer fullstendig bilde av denne eksporten. Det tas deretter sikte på å gi Stortinget årlige oversikter over norsk eksport av forsvarsmateriell.

Oversikten er basert på innrapportering fra eksportørene, som er satt sammen i tabeller. Som det fremgår av disse har mottakere av norsk forsvarsmateriell i første halvår 1996 vært NATO-landene, de øvrige vesteuropeiske land og OECD-landene Japan og Singapore.

Utover denne gruppen er det også levert lisenspliktig materiell til De forente arabiske emirater, Egypt, Malaysia og Sør-Korea. Det samlede omfang av eksporten i første halvår var 455 millioner kroner.

Stortingsmeldingen gir videre en oversikt over det norske regelverket som ligger til grunn for Utenriksdepartementets utøvelse av eksportkontrollen, og det internasjonale samarbeidet om slik kontroll. Dette samarbeidet har blitt styrket de siste årene og inkluderer bl.a. deltakelse i flere internasjonale kontollregimer for eksport av forsvarsmateriell. I meldingen omtales også relevante FN-vedtak, bl.a. FN-registret for konvensjonelle våpenoverføringer og arbeidet med å oppnå et verdensomspennende totalforbud mot anti-personellminer. Som ledd i arbeidet for større åpenhet om internasjonal våpeneksport vil man fra norsk side gi FN informasjonen som er gjengitt i denne meldingen.

Lagt inn 18 oktober 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen