Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - 75 nordmenn til Bosnias valg

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet

Nr. 91/96
26. juli 1996

75 nordmenn til Bosnias valg

- Demokratiske valg og nye folkevalgte organer er av avgjørende betydning for at fredsprosessen i Bosnia kan videreføres, sier utenriksminister Godal. Norge vil bidra med ca 75 demokratieksperter og valgobservatører før valgene 14. september. Ca 20 millioner kroner er tildelt valg og demokratiforberedelsene i Bosnia, sier Godal.

14 nordmenn har i flere måneder vært tilknyttet Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europas (OSSEs) sendelag i Bosnia. Sendelagets oppgave har vært å fremme menneskerettigheter og legge forholdene til rette for at valgene skal kunne finne sted. 25 erfarne norske valgeksperter reiser i disse dager for å bistå OSSEs gjennomføring av valget. I forrige uke dro to norske langtidsobservatører til Bosnia for å slutte seg til en mindre gruppe som skal forberede det internasjonale samfunns observasjon av valgene. I september vil 30 norske observatører slutte seg til OSSEs observatørstyrke. I tillegg er det ventet at Stortinget vil sende observatører til valget.

- Valgene er noen av de vanskeligste som det internasjonale samfunn har organisert. Hele 5 valg skal avholdes samtidig under meget vanskelige forhold i et krigsherjet land med fortsatt store motsetninger, sier utenriksminister Godal.


Lagt inn 26 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen