Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Avtalen om rustningskontroll for Det tidligere Jugoslavia undertegnet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


14. juni 1996

Avtalen om rustningskontroll for Det tidligere Jugoslavia undertegnet

Avtalen om rustningskontroll for Det tidligere Jugoslavia som nå er undertegnet vil ha stor betydning for det videre arbeid med å skape varig fred i området, sier utenriksminister Bjørn Tore Godal.

Med denne avtalen er nok et element i Dayton-avtalen gjennomført. Avtalen er inngått mellom partene i Bosnia-Hercegovina, Kroatia og Den føderale republikken Jugoslavia. Den fastsetter et øvre tak hver part har lov til å ha av stridsvogner, pansrede kampvogner, tyngre artilleri, kampfly og angrepshelikoptre. Overskytende materiell skal reduseres. Dette betyr at et stort antall av de mest offensive våpen må ødelegges, sier Utenriksministeren.

Partene har også kommet til enighet om frivillige styrketak for militært personell.

Det er vedtatt omfattende bestemmelser om hvordan man skal kunne kontrollere at avtalen blir overholdt. Partene er pålagt å fremlegge informasjon om egne styrkebeholdninger, hvor de befinner seg samt motta inspeksjoner fra de øvrige parter dersom de ønsker å kontrollere at avtalen etterleves. Hensikten er blant annet at denne åpenheten og innsynsmuligheten skal føre til økt tillit mellom partene.

Avtalen bygger i stor grad på nedrustningsavtalen som ble inngått i 1990 mellom NATO og den tidligere Warszawapakten om styrkereduksjoner i Europa, den såkalte CFE-avtalen.

Forhandlingene, som har foregått i Wien siden januar dette år, har vært ledet av ambassadør Vigleik Eide på vegne av Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE). Tidligere i uken ble det ført samtaler i Oslo om avtalen. Disse ble videreført i Firenze og det er gledelig at partene nå har kunnet undertegne, sier Utenriksministeren.


Lagt inn 14 juni 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen