Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Beklagelig at EU åpner dumping- og subsidiesak mot norsk laks

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet

Nr.: 104/96
30. august 1996

Handelsminister Grete Knudsen:

Beklagelig at EU åpner dumping- og subsidiesak mot norsk laks

Jeg registrerer med beklagelse at EU-kommisjonen nå ser ut til å ville innlede en dumping- og subsidie-gransking mot den norske lakseeksporten til EU.Vi kan ikke se at det skulle være grunnlag for en slik sak og dette har vi gitt uttrykk for overfor Kommisjonen, sier handelsminister Grete Knudsen.

Både norske myndigheter og oppdretterne har vært urolige over prisutviklingen på det europeiske markedet. Handelsministeren påpeker at det nettopp derfor har blitt iverksatt omfattende tiltak for å begrense produksjonen av oppdrettslaks, og at Norge, som det eneste landet, har kommet med konkrete tiltak for å stabilisere laksemarkedet.

-Vi mener ikke minst at de norske tiltakene må få anledning til å virke. Vi har hele tiden lagt vekt på dialog og på at ubalansen i markedet bare kan løses i samarbeid mellom alle parter, sier hun.

Handelsministeren understreker imidlertid at dumping- og subsidieundersøkelser av Norge ikke innebærer at EU har besluttet å innføre straffetiltak mot norsk laks.

-Nå går vi inn i en fase hvor både myndighetene og oppdretterne selv vil få full anledning til å tilbakevise anklagene som er blitt fremsatt av de skotske oppdretterne. Dette vil være en prioritert sak for norske myndigheter, men det er viktig at også næringen følger opp i forhold til dumpinganklagene, avslutter handelsministeren.


Lagt inn 30 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen