Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Bistandsminister Nordheim-Larsen på offisielt besøk i Uganda. Stat-til-stat samarbeid gjenopprettet etter 23 års opphold.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


17. januar 1996

Bistandsminister Nordheim-Larsen på offisielt besøk i Uganda. Stat-til-stat samarbeid gjenopprettet etter 23 års opphold.

Bistandsminister Kari Nordheim-Larsen undertegnet onsdag 17. januar i Kampala en avtale om utviklingssamarbeid mellom Norge og Uganda innenfor en ramme på 30 millioner kroner for inneværende år. Avtalen er den første stat-til-stat bistandsavtale mellom de to land siden det statlige samarbeidet ble brutt under regimet til Idi Amin i 1972.

Bistandsminister Kari Nordheim-Larsen er på offisielt besøk i Uganda i tidsrommet 15.-18. januar på invitasjon av president Yoweri Kaguta Museveni. President Museveni uttrykte under samtalen med Nordheim-Larsen glede over at det norsk-ugandiske stat-til-stat samarbeid er gjenopprettet. Både Museveni og Nordheim-Larsen understreket imidlertid under samtalene at økonomisk utvikling først og fremst er avhengig av et lands egne ressurser og innsats, og at bistanden bare kan støtte opp under landets egne bestrebelser. "Den positive politiske og økonomiske utvikling Uganda har gjennomgått siden 1986 er svært løfterik. Med den norske bistanden ønsker vi å bygge opp under den videre demokratiske utvikling i landet" sier Nordheim-Larsen. Bistandsministeren hadde under besøket også samtaler med utenriksminister Ruhakana Rugunga og andre regjeringsmedlemmer. Under samtalene ble det blant annet utvekslet synspunkter på regionale spørsmål med hovedvekt på den bekymringsfulle utviklingen i Sudan og nødvendigheten av det internasjonale samfunns innsats for å sikre en positiv utvikling i Rwanda og Burundi.

Avtalen om stat-til-stat samarbeid ble undertegnet av Ugandas finansminister Jehoash Mayanja-Nkangi og bistandsminister Nordheim-Larsen. Avtalen omfatter norsk støtte til miljø- og naturressursforvaltning, demokratitiltak samt energi- og næringsuvikling. Bistand til institusjons- og kapasitetsbygging omhandles spesielt i avtalen og er en integrert del av samarbeidet. I tillegg undertegnet Nordheim-Larsen en særskilt avtale om skogplanting og skogforvaltning.

Norge samarbeider med Uganda også gjennom frivillige organisasjoner og FN-systemet. Helse- og sosialsektoren samt kapasitetsoppbygging, vil fortsatt være hovedsatsningsområder for de frivillige organisasjonene. Uganda har en meget høy utenlandsgjeld og Norge har derfor i de senere år bidratt med betydelige midler til gjeldslette. Samlet norsk bistand til Uganda i 1995 utgjorde om lag 130 millioner kroner.


Lagt inn 19 januar 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen