Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Costa Rica og Norge samarbeider om klimaprosjekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet

Nr. 98/96
15. august 1996

Costa Rica og Norge samarbeider om klimaprosjekt

Norge og Costa Rica har nylig inngått en rammeavtale som innebærer at man vil gjennomføre et prøveprosjekt for felles gjennomføring av klimatiltak. Klimaprosjektet er del av et større prosjekt utarbeidet av Costa Rica og vil inngå i Klimakonvensjonens etablerte prøvefase for samarbeid på tvers av landegrensene. Hensikten er å vinne nærmere erfaring og kunnskap om praktiske samarbeidsordninger i det internasjonale arbeid for å motvirke globale klimaendringer. Det er således ikke aktuelt å avregne oppnådde utslippsreduksjoner ved prosjektet i Costa Rica mot norske utslipp i denne omgang.

Det planlagte samarbeidsprosjektet tar utgangspunkt i Costa Rica's langsiktige nasjonale prioriteringer om å bevare og styrke viktige skogrike naturområder og verne det biologiske mangfold. Midlene vil bli benyttet til å bevare eksisterende skog, samt å gjenplante tidligere avskogede områder. Prosjektet vil samtidig bidra til globale klimagevinster i form av at karbondioksyd bindes i biomasse. På denne måten kobles klimatiltak med å løse nasjonale miljøproblemer i Costa Rica. Prosjektplanene indikerer at samarbeidet vil realisere langt større klimagevinster enn hva tilsvarende investeringer i klimagassreduserende tiltak i Norge normalt oppnår.

Det totale norske bidraget er på 2 millioner dollar og vil kanaliseres gjennom det nasjonale skogfinansieringsfondet i Costa Rica. Midlene kommer delvis fra Utenriksdepartementet og delvis fra et konsortium bestående av Kværner Energi, ABB Kraft og Eeg- Henriksen Anlegg. Det er første gang norsk næringsliv deltar i et prøveprosjekt for felles gjennomføring av klimatiltak. Bidraget fra norske myndigheter kommer fra Klimafondet på Utenriksdepartementets budsjett.


Lagt inn 16 august 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen