Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - De nordiske utenriksministre beklager sterkt den kinesiske atomprøvesprengningen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


08. juni 1996

De nordiske utenriksministre beklager sterkt den kinesiske atomprøvesprengningen

De nordiske utenriksministre har etter den kinesiske prøvesprengningen kommet med følgede fellesuttalelse:

"De nordiske land beklager sterkt den kinesiske kjernefysiske prøve-sprengning som idag ble gjennomført på prøvefeltet i Lop Nor.

Der er dypt beklagelig at Kina som eneste kjernevåpenmakt fortsetter med sine prøvesprengninger og ikke tar hensyn til de sterke internasjonale protester mot slike tester.

Den kinesiske prøvesprengning er særlig skuffende på bakgrunn av den forpliktelse Kina og de andre kjernevåpenstatene ga under Ikke-spredningskonferansen i 1995 om å utvise den ytterste tilbakeholdenhet med framtidige kjernefysiske prøvesprengninger, og fordi det internasjonale samfunn forventer at prøvestansforhandlingene vil bli avsluttet innen sommeren dette år.

Fortsatte kinesiske prøvesprengninger vil ha en negativ effekt på internasjonal fred og sikkerhet, særlig kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning. De nordiske land er også bekymret for den virkning slike tester har på menneskelig helse og miljø i de berørte områder.

For de nordiske land er det av den største betydning at forhandlingene om en fullstendig prøvestansavtale som forbyr alle typer kjernefysiske tester sluttføres innen utgangen av juni dette år, og at en slik avtale trer ikraft så snart som mulig.

De nordiske land oppfordrer den kinesiske regjeringen til å bidra til denne målsetting og til å avstå fra ytterligere prøvesprengninger."


Lagt inn 10 juni 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen