Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Forslag om tiltak mot ulykker med fritidsbåter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


5. juli 1996

Forslag om tiltak mot ulykker med fritidsbåter

På bakgrunn av de mange ulykkene med fritidsbåter sommeren 1995, nedsatte handelsminister Grete Knudsen i fjor høst en arbeidsgruppe med oppgave å vurdere omfanget og årsakene til denne typen ulykker og legge frem forslag til egnede mottiltak. Arbeids-gruppen, som har bestått av representanter for Utenriksdepartementet og Sjøfartsdirektoratet, Justisdepartementet, Miljøverndepartementet og Fiskeridepartementet ved Kystverket, har nå overlevert sin rapport til handelsministeren .

Rapporten tar bl.a. utgangspunkt i at de fleste drukningsulykker skjer fra liten motorbåt, som oftest som følge av kantring eller fall over bord. En utvikling i retning av større båter og høyere fart, samt forhold som bruk av rusmidler, manglende redningsmidler og manglende maritim kompetanse, representerer en betydelig risiko ved ferdsel til sjøs. At ikke alle båtbrukere har økonomisk evne til å erstatte skade eller utgifter de eventuelt måtte påføre andre, er også et problem.

Arbeidsgruppen har gjennomgått det eksisterende lov- og regelverk som tar sikte på å regulere bruk av fritidsbåt og forebygge ulykker. En rekke departementer og etater har i dag ansvaret for ulike sider av dette regleverket. Gruppen konkluderer med at det bør gjøres tilgjengelig samlet, men uten at ansvaret for de forskjellige delene av regelverket forandres.

Arbeidsgruppens øvrige forslag, som nå vil bli behandlet videre i de enkelte fagdepartementer, er:

Innføring av tvungen ansvarsforsikring.

Innføring av en generell fartsgrense på 7 knop i en sone mellom 100 meter til 200 meter fra land, i sund og i trange farvann opå strekningen fra svenskegrensen til fylkesgrensen mot Rogaland i perioden 1. mai til 31. august.

Innføring av obligatorisk opplæring til minimum "båtførerbevis" for vordende førere (16 år) av fritidsfartøy som kan oppnå 10 knop, har kraftigere fremdriftsmaskin enn 10 HK eller er lengre enn 8 meter.

Sosialdepartementets og Justisdepartementets arbeid med forslag om promillegrense til sjøs bør gis høy prioritet.

Det innføres en ordning med forenklede forelegg og gebyrer.

Mannskapsressursene i politiets sjøtjeneste må styrkes, etterlevelsen av regler om ensartet skilting av f.eks. fartsbegrensninger til sjøs styrkes.

Sjøvettkampanjen intensiveres og finansieres i størst mulig grad av assurandører og brukere.

Arbeidsgruppens rapport er tilgjengelig ved henvendelse til Utenriksdepartementet, tlf. nr:

22 24 37 06. Den ligger også på databasen ODIN.


Lagt inn 5 juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen