Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Første regionale prinsipperklæring om vannspørsmål i Midtøsten.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


13. februar 1996

Første regionale prinsipperklæring om vannspørsmål i Midtøsten.

Forhandlere fra Jordan, Palestinske myndigheter og Israel har signert en prinsipperklæring som tar sikte på å løse de alvorlige og vedvarende problemer med vannmangel i Midtøsten.

Etter to års forhandlinger lyktes det partene mandag ettermiddag å ferdigforhandle en prinsipperklæring om samarbeid i vannspørsmål, med fokus på utvikling av nye vannressurser i regionen. Partene har også blitt enige om å opprette regionale samarbeidsordninger.

Forhandlingene har vært ført innenfor rammen av den multilaterale fredsprosessen for Midtøsten, som ledd i arbeidet i den multilaterale arbeidsgruppen for vannressurser.

Det norske Utenriksdepartement har gitt økonomisk støtte til forhandlingsprosessen, som har blitt ledet av professor J. Martin Trolldalen fra CESAR, Centre for Environmental Studies and Resource Management, en uavhengig stiftelse knyttet til Universitetet i Oslo.

Avtalen ble parafert av følgende personer:

Mr. Koussai Quteishat, Jordan
Dr. Riyadh El-Khoudary, De palestinske myndigheter
Mr. Avraham Katz-Oz, Israel

Avtalen vil nå bli forelagt av de respektive myndigheter for endelig godkjenning. Undertegningsseremonien vil finne sted i Oslo i nær fremtid.


Lagt inn 15 februar 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen