Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Handelsminister Grete Knudsen besøker Kina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


23. mai 1996

Handelsminister Grete Knudsen besøker Kina

Handels- og skipsfartsminister Grete Knudsen vil avlegge et offisielt besøk i Kina fra 27. til 31. mai, etter invitasjon fra Kinas minister for utenrikshandel og økonomisk samarbeid, Wu Yi. I tillegg til samtaler med sitt vertskap, vil handelsministeren under besøket også ha samtaler med bl.a. transportminister Huang Zhedong om skipsfartsspørsmål og i Kinas kommisjon for vitenskap og teknologi som bl.a. har ansvar for forskning og miljøvern.

Foruten Beijing vil statsråd Knudsen besøke kystbyen Dalian som har betydelig norsk virksomhet knyttet til den maritime sektor. Norske redere har kontrahert et stort antall skip ved Dalians skipsverft, og det er betydelige leveranser av norsk skipsutstyr til disse verftene.

Et møte i den blandete økonomiske kommisjon mellom Norge og Kina vil bli holdt i Beijing 27. mai, og vil ta opp praktiske spørsmål knyttet til samhandelen.

Handelsministeren vil være ledsaget av en næringslivsdelegasjon med representanter for ca. 20 bedrifter innen industri og shipping. Hun vil bl.a. overvære åpningen i Beijing av Kværners nye regionkontor. I Dalian skjer grunnstensnedleggelsen for en ny kjemikalietankterminal der Skibsaksjeselskapet Storli er norsk partner, og det vil bli besøk ved byens store skipsverft der et stort antall skip er blitt kontrahert av norske rederier, bl.a. Jebsen og Wilhelmsen.

Den totale samhandelen mellom Norge og Kina er sterkt økende, og Kina er vår tredje største handelspartner i Asia etter Japan og Singapore. Vareeksporten til Kina var i 1995 på 1,17 mrd. kroner, mens importen var på 3,93 mrd. kroner. I tillegg kommer en betydelig tjenestehandel, i første rekke norsk skipsfart på Kina.

Handel og økonomisk samarbeid med Kina dekker et bredt felt. Blant norske næringer med særlige interesser i Kina kan nevnes maritim sektor (shipping, skips- og havneutstyr), miljøteknologi, fiskerinæringen, kjemisk og farmasøytisk industri (kunstgjødsel samt nye produkter innen bl.a. spesialkjemi og plast), informasjonsteknologi og telekommunikasjoner, energisektoren og metallurgisk industri.

Importen til Norge fra Kina består særlig av klær og diverse ferdigvarer som f.eks. lettere elektriske forbruksvarer.


Lagt inn 23 mai 1995 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen