Historisk arkiv

UD - Pressemeldinger 1996 - Norge tar opp handel og arbeidstakerrettigheter på ministermøte i Lausanne

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Brundtland III

Utgiver: Utenriksdepartementet


P R E S S E M E L D I N G
Utenriksdepartementet


30. juni 1996

Norge tar opp handel og arbeidstakerrettigheter på ministermøte i Lausanne

Handelsminister Grete Knudsen skal innlede om temaet handel og arbeidstakerrettigheter når hun mandag 1. og tirsdag 2. juli deltar på et ministermøte i Lausanne i Sveits om internasjonal handelspolitikk.

På møtet, som er et ledd i forberedelsene til den første Ministerkonferansen i Verdens Handelsorganisasjon (WTO) i Singapore i desember i år, deltar bl.a. Canada, Sveits, Sør-Afrika, New Zealand, India, Sør-Korea, Hong Kong, Brazil, Mexico, Singapore og Norge. Disse landene har tidligere møttes i Stockholm og i Vancouver, for å drøfte temaer som kan komme opp på dagsordenen for det kommende Singapore-møtet.

Fra norsk side legges det spesielt vekt på handel og arbeidstakerrettigheter. Temaet omfatter viktige og politisk følsomme spørsmål som enkelte utviklingslands utstrakte bruk av barnearbeid og påstander fra industrialiserte land om at u-landene utkonkurrerer deres bedrifter gjennom lave lønninger og mangel på sosiale rettigheter for arbeidtakerne. Norge har tatt et initativ for å få dette spørsmålet opp på WTO's dagsorden på en måte som er akseptabel for alle land. Spesielt legges det vekt på å etablere en dialog med utviklingslandene og oppmuntre dem til selv å fremme arbeidstakerrettigheter. En positiv utvikling på dette området er nødvendig dersom man skal unngå at påstander om ulike konkurransebetingelser møtes med ensidige handelstiltak fra enkelte lands side, noe som igjen kan bidra til å undergrave det internasjonale handelsregelverket.

Andre temaer under ministermøtet i Lausanne vil være gjennomføringen av WTO-avtalen, ytterligere liberalisering av verdenshandelen, handel og miljø og handel og investeringer.


Lagt inn 3. juli 1996 av Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen